Alle bewoners van het rijtje zitten op één lijn: de bomen zijn prachtig maar te gevaarlijk om te laten staan.
Alle bewoners van het rijtje zitten op één lijn: de bomen zijn prachtig maar te gevaarlijk om te laten staan.

Bewoners bocht Brasserskade willen populieren weg hebben

Actueel 3.076 keer gelezen

De bewoners van het eerste stukje Brasserskade in Nootdorp – dat is het rijtje huizen tussen de Molenweg en de Dwarskade – willen dat de vijf populieren vlak voor hun woningen worden verwijderd, hoe jammer ze dat ook vinden voor deze prachtige reuzen. Ze zijn daarover al een aantal jaar met de gemeente aan het stoeien maar die ziet de noodzaak niet.

De bewoners zien regelmatig grote zware takken naar beneden komen maar het kan nog erger: de bomen kunnen heel makkelijk ook zomaar een keer omwaaien en dan zijn de rapen gaar. De bomen zijn 35 meter hoog en staan op 22 meter van de woningen. Tel uit de schade aan je dak en dan hebben we het nog niet over mogelijke persoonlijke schade. "Van de week liepen de deelnemers aan de Avondvierdaagse er vrolijk onderdoor en vanmorgen kwam er weer een grote tak naar beneden", zegt bewoner Gerrit Slootweg die de bomen letterlijk groot heeft zien worden.

Gerrit slaat aan het rekenen: "Ik hoop dit jaar zeventig te worden en woon hier al meer dan vijftig jaar. De bomen heb ik nog geplant zien worden. Dat is gebeurd toen ze destijds de hele bocht in de Brasserskade hebben verlegd. Dat zal nu rond de veertig jaar geleden zijn. Het zijn schitterende bomen geworden, maar ze zijn op een leeftijd dat ze een keer om kunnen gaan."

Gerrits buurvrouw, Berenice Wieman, is van de documentatie en het onderzoekswerk. Zij schrijft ook de brieven naar de gemeente. Begin dit jaar betrof dat nog een epistel van zeven pagina's met een opsomming van alle gevaren die zij uit onderzoeken en artikelen over populieren heeft verzameld, maar wat ze terug kreeg was een klein briefje van wethouder Ilona Jense met als strekking: jammer maar helaas, maar onze bevinding is dat de bomen gezond zijn en dat er voorlopig geen enkele reden is om ze te kappen. We blijven bij ons beleid.

Dat briefje heeft Berenice des te strijdbaarder gemaakt. Net als in de documentatie naar de gemeente haalt ze ook nu alles uit de kast om aan te geven dat er sprake is van een gevaarlijke situatie. "Je hoeft maar heel even te Googlen en je hebt een schat aan informatie over wat er met populieren loos is. Ogenschijnlijk gezonde bomen met een gezonde groei kunnen, zonder duidelijke aanleiding - dus bijvoorbeeld op een windstille dag - zware takken laten vallen. Overal in Nederland zijn gemeenten bezig om – vaak met spijt in het hart – populieren te kappen. In Zwolle is er een oude weg die vanwege de prachtige populieren de Kathedraal van Zwolle werd genoemd. Alle honderd bomen zijn daar vorig jaar vanwege de hitte gekapt omdat het niet verantwoord was om ze te laten staan. Al onze buurgemeenten hebben hun verantwoordelijkheid genomen en ook de gemeente Den Haag is bezig de helft van de 6.000 populieren te kappen.

Net op het Haagse deel van de Brasserskade - op nog geen twintig meter afstand van de populieren van Berenice en haar buren - en op de Rijswijkse Waterweg kapt Den Haag binnenkort 69 populieren. De betrokken wethouder van Den Haag was geschokt toen bleek dat het populierenbestand in zijn gemeente er zo slecht aan toe was toen deze bomen waren gecontroleerd volgens de Richtlijn uit Wageningen. De gemeente kon niet anders dan de bomen verwijderen, aangezien zij anders niet voldeed aan de Zorgplicht en aansprakelijk zou zijn bij schade. Ondanks al deze informatie blijft de gemeente Pijnacker-Nootdorp stoïcijns volhouden dat de populieren gewoon kunnen blijven staan." Wat is er dan aan de hand? Berenice: "De Wageningen Universiteit is begin 2018 met een alarmerende Richtlijn gekomen dat het niet verantwoord is om populieren van een bepaalde soort, hoogte en leeftijd te laten staan en te laten doorgroeien. Een populier drinkt per dag heel veel water en blijft in hetzelfde tempo doorgroeien en nieuwe takken maken. Ook de bomen die hier voor de deur staan schijnen per stuk zo'n 1.500 liter per dag nodig te hebben. Krijgt een boom dat water niet, dan wordt de celspanning in de takken te laag en kunnen er takken afbreken. Daar hoeft het dan niet eens voor te waaien. Het hout van een populier is zacht en bij een verkeerde lengte/sterkteverhouding gaat het mis. Tijdens een zomerstorm zijn de enorme boomkronen met al dat blad net grote zeilen die veel wind vangen. In combinatie met de oppervlakkige wortelgroei en een uitgedroogde bodem, bezorgt dat onze buurt angstige momenten. Zo ongeveer alle gemeenten van Nederland hebben hun beleid aangepast en zijn daarom massaal populieren aan het kappen, hoe jammer dat ook is. Het zijn prachtige bomen en ze zijn heel goed voor de CO2-opname, maar veiligheid moet toch voorop staan. Daarom zeggen wij: de vijf bomen hier voor de deur moeten zo snel mogelijk worden gekapt en eigenlijk een aantal andere die verderop staan ook. Iedereen die er onderdoor loopt of rijdt loopt gevaar, maar de gemeente vindt het belangrijker om aan haar beleid vast te houden dan om de veiligheid te waarborgen." Een andere optie zou nog kunnen zijn: heel veel terugsnoeien, ofwel kandalaberen. Dat is bij veel boomsoorten een goede oplossing maar niet bij populieren. Ze kunnen er niet goed tegen en het ziet er ook niet uit. "Gewoon kappen en nieuwe bomen terugplaatsen. Als ik dan straks negentig ben, hebben we weer mooie hoge sterke bomen voor de deur", zegt Gerrit Slootweg.

De bewoners hebben het niet eens over de grote hoeveelheden blad en ook niet over het zonlicht dat hun woonkamers minder goed binnendringt. Dat vinden ze helemaal geen punt. En ze vinden de bomen ook gewoon heel schitterend. Allemaal niet van belang: het gaat er om dat het niet veilig is. Gelukkig staat het hele rijtje op dat standpunt en zijn de buren onderling het dus helemaal eens. Nu de gemeente nog!

Reactie gemeente
"In Pijnacker-Nootdorp staan in totaal circa 18.000 laan- en straatbomen, waarvan ongeveer 900 populieren van verschillende soorten en leeftijden. We hebben begrip voor de zorgen van inwoners en willen ook graag met hen in gesprek. De majestueuze populieren aan de Brasserskade zijn in feite gezonde bomen. Direct kappen van de bomen is daarom niet noodzakelijk. Wanneer bomen een direct gevaar zijn, en dat komt regelmatig voor bij bijvoorbeeld de kastanjebloedingsziekte of essentaksterfte, grijpt de gemeente in. Bomen verliezen grote en kleine takken, bij storm of soms zomaar spontaan. De mate waarin dit gebeurt is afhankelijk van de soort en leeftijd. Wanneer dit een te groot gevaar of risico wordt moet hierop worden ingegrepen." Berenice Wieman zegt dat ze bij de gemeente het verschil tussen 'bomen' en 'populieren' blijkbaar niet snappen. "Andere gemeentes snappen het wel, anders zouden ze niet massaal gaan populieren zijn gaan kappen. Dat het gezonde bomen zijn, zegt niets over de mate van gevaar. Juist ook gezonde populieren kunnen grote takken laten vallen of omwaaien." De bewoners willen het gesprek met de gemeente graag aangaan maar zijn wel verbaasd. "Ze willen graag in gesprek met ons. Al vier jaar niet en nu laatst ineens wel, omdat ze hoogstwaarschijnlijk mijn vragen liever niet schriftelijk wilden beantwoorden, omdat ze dan zwart op wit zullen moeten toegeven kennis genomen te hebben van de gevaren en ondanks dat willens en weten niet over willen gaan tot de kap van deze bomen. Daarmee voldoen ze niet aan de Zorgplicht en zijn ze bij schade aansprakelijk te stellen. Het is heus niet dat ik mijn gelijk wil halen; het gaat om de informatie de WUR die overal wèl naar behoren wordt geïnterpreteerd maar in Pijnacker-Nootdorp niet hier. De bomen die Den Haag overigens gaat kappen zijn zo'n zeventien jaar oud en hebben by far niet de leeftijd en grootte als die van ons."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant