Afbeelding

Nieuw per 1 juli 2019: informatieplicht energiebesparing

Algemeen 1.362 keer gelezen

Verbruikt uw organisatie jaarlijks vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent)? Dan krijgt u te maken met de informatieplicht energiebesparing. Uiterlijk op 1 juli 2019 bent u verplicht te rapporteren welke energiebesparende maatregelen u heeft genomen. Bloemendaal Ruigrok helpt u graag op weg.

"Bedrijven en instellingen zijn volgens de Wet milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen", legt Jacques Vonk van Bloemendaal Ruigrok uit. "Deze energiebesparingsplicht bestaat al langer, maar er werd niet op gecontroleerd. Vanaf 1 juli 2019 wordt deze wet uitgebreid. Op die dag moeten 125.000 bedrijven en instellingen hun energiebesparende maatregelen hebben gerapporteerd. De gemeente of omgevingsdienst krijgt de taak te controleren of u voldoet aan de energiebesparingsplicht en de informatieplicht."

Hoe weet ik of mijn bedrijf moet voldoen aan de informatieplicht?
"Met het stappenplan informatieplicht energiebesparing op deze website kunt u gemakkelijk nagaan of u onder deze verplichting valt. Om te bepalen of u jaarlijks vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) verbruikt, kijkt u op uw energierekening. Het gaat hier om het totale verbruik in een jaar. Opgewekte energie door bijvoorbeeld zonnepanelen of windenergie mag hier niet van worden afgetrokken. Er zijn enkele uitzonderingen waarvoor de informatieplicht niet geldt. Dit zijn bijvoorbeeld kolencentrales, glastuinbouw groter dan 2500 m², bedrijven die energieafspraken hebben en hier subsidie voor ontvangen, en bedrijven met een omgevingsvergunning milieu."

Wat kan Bloemendaal Ruigrok hierbij voor mijn bedrijf betekenen?
"Als u zelf niet uit het stappenplan komt, dan kunnen wij dit samen met u doorlopen. Eventueel vullen wij de rapportage voor u in met onze eHerkenning. U machtigt ons dan en hoeft in dat geval zelf geen eHerkenning aan te vragen. Ook voor informatie over de fiscale voordelen en mogelijke subsidies kunt u bij ons terecht. Voor de technische bespaartips adviseren wij u om contact op te nemen met een specialist, bijvoorbeeld een installateur, elektricien of isolatiedeskundige."

Experts aan het woord: "Het is zonde continu het hele pand te verwarmen"
Hoe kan ik besparen op mijn verlichting, verwarming of ventilatiesysteem? Er zijn experts die zich continu met dergelijke vragen bezighouden. Dennis van der Kleij van Velux Elektrotechniek en Patrick Jantschik van Gebr. Jantschik in Pijnacker volgen de laatste innovaties en informeren hun klanten hoe het duurzamer én voordeliger kan.

"Ik verdiep mij al langere tijd in energiebesparende maatregelen", zegt Patrick Jantschik. "Mijn persoonlijke missie krijgt met de nieuwe maatregel een duwtje in de rug. Ons bedrijf is met name gericht op verwarming en ventilatie. Wij kijken in eerste instantie hoe we bestaande installaties zuiniger kunnen maken. Het is zonde om een systeem te vervangen dat verder nog helemaal goed is. Uiteindelijk gaat het ons om duurzame oplossingen. In de lijsten met erkende energiebesparende maatregelen, is uitgegaan van investeringen die zich in vijf jaar terugverdienen. Dat is een mooie grens. De meeste materialen en producten gaan minimaal tien jaar mee."

Maatwerk
Ook bij Velux Elektrotechniek draait het om maatwerk-oplossingen. "Voor een particulier levert het meestal niet zoveel op om de halogeenverlichting te vervangen door led", zegt Dennis van der Kleij. "Dan is het bijvoorbeeld rendabeler om de vriezer of cv-ketel te vervangen. Bij een groot kantoorpand, zoals van Bloemendaal Ruigrok, beslaat de verlichting een relatief groot percentage van het totale energieverbruik. Daarom zijn we daar nu ledverlichting aan het plaatsen. Het levert een grote energiebesparing op en er kan geprofiteerd worden van de energie-investeringsaftrek."

Door de verlichting te vervangen door led, kan er volgens Dennis van der Kleij vijftig procent bespaard worden. Die besparing loopt nog verder op als er bewegingsmelders of daglichtsensors geplaatst worden. Bij het invullen van de rapportage van energiebesparende maatregelen wordt bijvoorbeeld direct gevraagd of bedrijven gebruikmaken van lichtsensors. Wanneer ze dat niet doen, moeten ze verklaren waarom niet. Ondernemers kunnen zich niet meer verschuilen achter hun onschuld.

Besparen
Een goede aansturing en regeling van systemen, kan volgens Patrick Jantschik een besparing opleveren. In het ketelhok van Bloemendaal Ruigrok ziet hij bijvoorbeeld dat de circulatiepompen continu aanstaan. "Die pompen vormen maar een klein onderdeel van de totale installatie. Toch kun je wel dertig tot zestig procent besparen als je hier slimmer mee omgaat. Er zijn nieuwe technieken die het mogelijk maken circulatiepompen en ventilatoren gericht te sturen. Denk ook aan zone-indelingen voor de verwarming of een slimme radiatorknop. Het is zonde om continu het hele pand te verwarmen, terwijl bepaalde ruimtes niet gebruikt worden. De besparing zit vooral in de aansturing."

Tot slot nog enkele tips van de experts:

• Kijk goed hoe uw energierekening is opgebouwd en waar u op kunt besparen.

• Kijk voordat u investeert naar de terugverdientijd en de kosten. Waar kan de grootste winst     behaald worden? Door goede berekeningen te (laten) maken, ziet u in hoeveel tijd    investeringen zichzelf terugverdienen.

• Plan investeringen vooruit. Niet alles hoeft binnen één jaar te gebeuren.

• Vraag Bloemendaal Ruigrok naar de subsidiemogelijk- heden. Denk aan de
 Energie- Investeringsaftrek (EIA) en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Meer weten?
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem gerust contact op via 015- 362 06 00 of info@bloemendaalruigrok.nl bloemendaalruigrok.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant