Afbeelding

SchuldHulpMaatje zoekt ondersteuners

Actueel 2.236 keer gelezen

In Pijnacker-Nootdorp zijn er heel wat mensen die maandelijks hun telefoonkosten betalen inclusief een bedrag voor hun telefoon. Ook zijn er veel huiseigenaren met een hypotheek, en mensen die af en toe rood staan bij de bank of hun creditcard-aankopen een paar weken na de aankoop pas betalen.

Dat betekent dat vrijwel iedereen in Pijnacker-Nootdorp wel één of meerdere schulden heeft. Vaak is dat best verantwoord, maar het kan ook zomaar voorkomen dat je moeite hebt om je vaste maandelijkse lasten zoals telefoonabonnement, zorgverzekering etc., op tijd te betalen. Dan heb je betalingsachterstand. Als die achterstand oploopt krijg je aanmaningen en brieven van incassobureaus en dan worden de schulden problematisch. Geloof het of niet, maar in onze gemeente zijn er 2000 (tweeduizend!) huishoudens met problematische schulden.

Dat zijn jongeren, gezinnen, ouderen, mensen met een laag inkomen en mensen met een hoog inkomen. Kortom het kan zomaar je eigen kind of je eigen buurvrouw zijn. In Pijnacker-Nootdorp bieden diverse instanties (o.a. de gemeente, SWOP en Humanitas) hulp aan mensen die financiële problemen hebben. Sinds kort is er in Pijnacker-Nootdorp ook een SchuldHulpMaatjes project gestart.Dat project biedt de kans zinvol en interessant vrijwilligerswerk te doen.

Heb je belangstelling om te werken als SchuldHulpMaatje dan kan je het volgende verwachten:

- Een drie-daagse opleiding, waarna je een certificaat krijgt. In de opleiding leer je vooral hoe om te gaan met mensen en ook een klein beetje met cijfers, maar het cijfermatige werk voert niet de hoofdtoon. Het certificaat geeft je ruggensteun waardoor jij en de hulpvrager sterker staan in gesprekken met instanties en schuldeisers.
- Variabele werktijden.
- Je kan zelf met de hulpvrager bepalen wanneer en waar met hem samen aan de slag gaat. Dat kan overdag, maar ook 's avonds. Ook kan je zelf bepalen hoe veel uren per week je tijd hebt.
- Een match met de hulpvrager. Hulpvragers en maatjes zijn heel verschillend qua karakter en hulpvraag. De coördinator let erop dat er een zekere match is tussen hulpvrager en maatje.
- Indien nodig ondersteuning van de administratief ondersteuner, de coördinator of de landelijke organisatie.
- Geen vergaderingen, maar wel bijscholing via internet, intervisie gesprekken met andere maatjes en de coördinator en (onverplichte) voorlichtingsbijeenkomsten.

Daarnaast zoekt SchuldHulpMaatje Pijnacker-Nootdorp ook een financieel/administratief ondersteuner voor de maatjes en een 2e coördinator. Voor meer informatie over bovenstaande en/of je bent geïnteresseerd om maatje te worden. Bel of mail met de coördinator Klaas Smit email Coordinator@SHMPijnacker-Nootdorp.nl telefoon: 06 395 68 705 Of kijk eens op SchuldHulpMaatje.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant