Afbeelding
Ingezonden

Nederlandse verkiezingen...

Actueel 935 keer gelezen

De provinciale- en waterschapsverkiezingen van 20 maart zijn nauwelijks achter de rug en volgen de Europese verkiezingen in mei al. De formatie gesprekken zijn ondertussen in volle gang.

Vanaf de buitenkant gezien een glad lopend proces gebaseerd op jarenlange ervaring. Uiteraard is iedereen, met name de politiek partijen, gefocust op de uitslag, maar vraagt iemand zich wel eens af hoe de uitslag tot stand komt? Voor diegene die op de stembureaus als vrijwilliger hebben gewerkt is het heel hard werken meestal tot diep in de nacht en soms tot het ochtendgloren. Hetzelfde geldt ook voor de mensen de verkiezingen vanuit de gemeente moe(s)ten coördineren.

Net als bij andere verkiezingen zijn er ook deze keer evaluaties gehouden. De vraag is of er met de uitkomsten iets wordt gedaan of gedaan kan worden.

Ook bij deze verkiezingen waren de formulieren nauwelijks te hanteren. (Het zou helpen als er een politieke partij maar 10 namen op een lijst zouden zetten en geen 50) Gold dit al voor de kiezers, die in de stemhokjes allerlei capriolen moeten uithalen om ergens een hokje rood te maken, om vervolgens de formulieren weer opgevouwen te krijgen en in de bus te deponeren. De drukte nam vanaf 16.00 uur in de middag fors toe. Tijd om even te eten was er niet. Uiteindelijk liep de klok tegen 21.30 voordat het tellen kon beginnen. Voor de tellers was het omgekeerde aan de hand. Alles uitvouwen en op partij sorteren. Het stembureau waar ik werkte was een gymlokaal met allerlei toestellen en bijna geen tafels. Deels op de grond en deels op de toestellen moest worden gewerkt.

De gemeente was uitgegaan van een opkomstpercentage van 40%. In de praktijk kwamen wij uit op een percentage van 70-80%. De verklaring van de gemeente was dat het te maken heeft gehad met de aanslag in Utrecht op maandag voorafgaande aan de verkiezing.

De hoge opkomst, de onhandige formulieren en een gebrek aan reserve telkrachten heeft er voor gezorgd dat het een helse klus was. Bij vorige verkiezingen hadden de ervaren stembureauleden al aan de gemeente laten weten om het stembureau te splitsen. De gemeente heeft gezocht naar andere locaties maar is daar niet in geslaagd. Helaas waren er ook geen extra maatregelen genomen door voldoende reservekrachten achter de hand te houden.

In de loop van nacht haakte bij ons stembureau leden af. Zagen het niet meer zitten, gingen fouten maken waardoor extra geteld moest worden. Achteraf hebben wij gehoord dat er op andere stembureau ook tot de klok van 4.00 uur is gewerkt en ook daar mensen naar huis zijn gegaan.. De vraag is: of het verantwoord is om dergelijke inspanningen van mensen te vragen. De voorzitter van vanaf 6.30 tot de andere ochtend een uur of 5 in touw. Een andere vraag is of van vrijwilligers andere wetten gelden als gewone arbeidskrachten waarvoor de arbeidstijdenwet geldt.

De gemeente heeft aangegeven dat zij al ruim 10 jaar bezwaar maken bij de Kiesraad tegen de wijze waarop de verkiezingen georganiseerd moeten worden.

Ook ondergetekende zal bezwaar maken bij de Kiesraad. Al ruim 4 jaar geleden hebt ik aan een onderzoek meegedaan van de TU Delft naar een nieuwe stemmethode. Deze methode zag er goed uit maar nooit meer iets van vernomen.

Het is bijna 50 jaar geleden dat de mensheid de eerste mens op de maan heeft gezet, maar een verkiezing organiseren die geautomatiseerd kan verlopen lukt ons helaas niet. Voor de Europese verkiezing hoeft niemand zich, gebaseerd op het verleden geen zorgen te maken tenzij er weer iets onverwachts gebeurd. Resultaten uit het verleden zijn immers geen garantie voor de toekomst.

De heer Maiburg, Nootdorp

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant