Peter Hennevanger maakt graag verre reizen, maar blijft voor zijn werk sinds april vorig jaar dicht bij huis.
Peter Hennevanger maakt graag verre reizen, maar blijft voor zijn werk sinds april vorig jaar dicht bij huis.

Peter Hennevanger: 'Het onverwachte is het mooie van dit werk'

Actueel 1.079 keer gelezen

Op 25 april 2018 zijn in Pijnacker-Nootdorp vier nieuwe wethouders aan de slag gegaan. Frank van Kuppeveld van het CDA, Hanneke van de Gevel van Eerlijk Alternatief, Ilona Jense van de VVD en Peter Hennevanger van D66. Deze vier hadden gemeen dat ze geen wethouderservaring hadden én dat ze alle vier al lang in de gemeenteraad zaten. Alle vier zien ze dat als een voordeel.

De vier wethouders komen een voor een aan het woord. We hebben ze onlangs op één ochtend alle vier gesproken. Grappig dat één vragenlijst tot vier heel verschillende gesprekken kan leiden. Op sommige vragen waren de antwoorden eensluidend. Ze hebben het alle vier heel goed naar hun zin. Ze zijn heel tevreden over hun takenpakket dat ze min of meer zelf hebben kunnen bepalen op basis van hun eigen wensen, ambities en kwaliteiten. De vier kennen elkaar al lang vanuit de raad, kunnen het uitstekend vinden en gunnen elkaar wat. We plaatsen de gesprekken in de volgorde waarin ze zijn gehouden. Na Frank van Kuppeveld, Hanneke van de Gevel en Ilona Jense-Haarst is vandaag de beurt aan Peter Hennevanger. We sluiten de serie volgende week af met een interview met de burgemeester.

Peter Hennevanger was al jaren docent bedrijfseconomie aan de Hogeschool Leiden. Af en toe doet Peter nog iets kleins voor zijn vroegere werkgever, formeel is hij met onbetaald verlof. Daardoor kan hij na het wethouderschap – hoe lang dat ook moge duren – weer terugkeren in zijn oude baan. Totaal afwijkend van bijvoorbeeld collega Frank van Kuppeveld die zijn baan volledig heeft opgegeven en helemaal opnieuw zal moeten solliciteren, als hij ooit weer terug wil naar zijn oude vak. De D66-wethouder is helemaal niet bezig met de tijd na het wethouderschap. Hij wijt zich volledig aan zijn huidige taken en wat daarna gebeurt ziet hij wel. Nog een termijn van vier jaar er achteraan sluit hij niet uit, maar daarbij is helemaal niets zeker. Je weet niet hoe je partij het doet bij de volgende verkiezingen en of 'je' weer mag meedoen bij de collegevorming en of de partij jou kandideert. Het leven van een politicus/bestuurder is onzeker, ofschoon de 49-jarige Hennevanger vastbesloten is om er in de periode 2018-2022 vier mooie nuttige resultaatrijke jaren van te maken. Hij heeft een takenpakket dat helemaal aansluit bij zijn belangstellingswereld en zijn eigen kwaliteiten. Financiën, sport, onderwijs en kinderopvang, natuur en recreatie, dierenwelzijn en PenO.

In oktober 2018 presenteerde hij zijn eerste begroting: met een positief saldo van 400.000 euro. 

Gekscherend zegt hij: "Natuur en recreatie hoeft voor mij niet meer. We hebben vanmorgen een boom geplant in het kader van de Nationale Boomplantdag, maar het was nat en koud. Dus laat een andere wethouder die taak maar overnemen." Het is een grapje, want ook natuur, groen en recreatie vindt hij boeiende materie. "Overigens is het groen binnen de bebouwde kom een taak van mijn collega Ilona Jense. Buiten de bebouwde kom ben ik eerstverantwoordelijk. We werken op het gebied van Natuur Groen en Recreatie ook goed samen met Lansingerland. Samen beheren we bijvoorbeeld de Groenzoom tussen Pijnacker en Berkel. Ik heb daarbij te maken met collega Simon Fortuyn, een man met een andere politieke kleur, maar een goeie vent om mee samen te werken", aldus Peter die ook wijst op de recente 'mooie weidevogelplannen' voor Oude Leede. Politieke kleur en herkomst heeft bij de collegevorming nauwelijks een rol gespeeld. "Het is mooi dat we voor de tweede keer als totale raad een hoofdlijnenakkoord hebben kunnen sluiten, met als gevolg dat er geen coalitie-oppositiemodel is. Dat zorgt er voor dat er veel meer op inhoud wordt gedebatteerd en niet vanuit politieke tegenstellingen. Bij de verdeling van de portefeuilles merkte je ook dat herkomst qua partij helemaal niet het belangrijkste was. Vaak zie je dat de grootste partij in de raad als eerste Financiën claimt. Hier was het eigenlijk meteen duidelijk dat Financiën een van mijn taken zou worden, terwijl we binnen het college de kleinste partij zijn. Het gaat er dus vooral om dat je de taken zo verdeelt dat iedere wethouder die dingen doet die het beste bij hem of haar passen. De sfeer in het college is uitstekend. We werken heel goed samen met veel onderling respect."

Peter Hennevanger is vanaf het begin van deze eeuw lid van en betrokken bij D66. In de tijd van het opkomende populisme is hij actief geworden. Het niet vastzitten aan dogma's en het sociaal-liberale spreekt hem erg aan bij D66. Zijn instelling is dat je de dingen zo praktisch en logisch mogelijk tegemoet moet treden. Als oud-docent vindt hij Onderwijs een heel boeiend onderdeel van zijn takenpakket. "Op onderwijsgebied gebeurt er best veel en moet ook nog veel werk verzet worden. We bouwen nieuwe scholen in een groeiend Pijnacker-Nootdorp – onder meer in Ackerswoude en Keijzershof – en we zijn bezig om de basisscholen om te vormen tot Integrale Kind Centra waar onderwijs en opvang één geheel vormen. Er is dus genoeg werk te doen." 

Een actueel onderwerp is de verbouw van het scholencomplex Koningshof in oud Pijnacker-Zuid vanwege de groei en uitbreiding van de Montessori-school CASA. Tijdens het interview diende die zaak zich nog niet aan, maar intussen is er flink wat beroering in de woonomgeving. Binnenkort meer hierover! Peter Hennevanger vindt de contacten met de samenleving een van de leukste kanten van het wethouderschap. Sport is ook een onderdeel van zijn werk. Ook op dat vlak speelt er van alles rondom de bouw en verbouw van sporthallen, de aanleg of omvorming van sportvelden, onder meer voor de voetbalclubs. "Iedere dag is er wel wat. Van de week lagen er ineens allemaal stenen op een veld van SV Nootdorp. Waar die vandaan kwamen? Niet uit de ruimte in elk geval! Sport is boeiende materie. Ik kom heel veel bij sportclubs en sportwedstrijden. Van huis uit ben ik een Oliveo Voetbalman – ik ga vaak bij het eerste kijken en ik klaverjas daar graag – maar ik probeer bij alle clubs regelmatig langs te gaan en zo contact te houden met iedereen. We hebben oog voor ieders belang. Soms duren ontwikkelingen langer dan je hoopt en wilt, maar mijn moeder zegt altijd: late haver komt ook op."

Op het moment dat het artikel 1111 woorden lang is, zijn we toe aan de 'andere hobby's' van Peter. Voetballen was een hobby evenals speakeren bij evenementen. Jaren lang was hij spreekstalmeester bij De Ballentrappers, de 12-inch race en diverse sportevenementen. Spinnen binnen en toerfietsen buiten is een hobby voor deze – tot nu toe - vrijgezelle man. En wat de toekomst brengt, weet je niet. Verre reizen maken en het bezoeken van vooral de uitwedstrijden van het Nederlands elftal zijn ook geliefde bezigheden. Tot slot zegt Peter Hennevanger dat de financiële positie van Pijnacker-Nootdorp zonder meer gezond is, maar dat ook dat zomaar ineens anders kan zijn. Wat de gemeente van het Rijk aan geld krijgt, fluctueert voortdurend. "Het onverwachte is het mooie van dit werk."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant