Afbeelding

Fysiotherapie Lansingerland + Phystrac = effectieve behandeling bij tintelende handen

Algemeen 887 keer gelezen

Lansingerland - Het carpaal tunnel syndroom (CTS) is een aandoening waarbij er sprake is van een beknelling van een zenuw bij het polsgewricht, namelijk de nervus Medianus. Deze zenuw loopt van de onderarm naar de hand en kan bekneld raken als gevolg van een zwelling in de carpaal tunnel. De carpaal tunnel kan geïrriteerd raken en opzwellen door overbelasting van de hand, door polsletsel of wanneer het lichaam vocht vasthoudt, bijvoorbeeld als gevolg van zwangerschap of ziekte. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 5 procent (!) van de Nederlandse bevolking lijdt aan CTS.

Bij Fysiotherapie Lansingerland hebben Jesper Stijnman en Jeroen van den Bulk, twee handtherapeuten, een protocol opgesteld waarin zij de nieuwste inzichten op het gebied van handtherapie bij CTS met de behandelmogelijkheden van de Phystrac gecombineerd hebben. Tijdens een testperiode hebben zij de effectiviteit van het protocol en de behandeling met de Phystrac middels vragenlijsten onderzocht. De korte termijnresultaten hebben aangetoond dat bij 80% van de cliënten de tintelingen en de functionele belemmeringen afnamen. Bij een behandeling met de Phystrac worden de onderarm en de elleboog met fixatiebanden op de juiste plaats gefixeerd. Een derde band wordt om de pols bevestigd. Aan de laatste band zit een gewichtsmechanisme vast waarmee op een gecontroleerde manier een heel gedoseerde tractie (trekkracht) aan de onderarm en pols gegeven kan worden.

Het resultaat van deze trekbeweging is dat de bij CTS betrokken spieren en banden kunnen ontspannen. De druk in de carpaal tunnel neemt af, waardoor de afgeklemde nervus Medianus weer ruimte krijgt. Deze zenuw kan zich weer herstellen en de symptomen nemen af. Fysiotherapie Lansingerland onderscheidt zich van andere praktijken door voor het aanvangen van de behandeling met de Phystrac eerst een uitgebreide anamnese af te nemen en dit aan te vullen met een lichamelijk onderzoek.

Pas wanneer de handtherapeut er van overtuigd is dat CTS de oorzaak van de tintelingen in uw handen is, dan voert hij met behulp van een vragenlijst een beginmeting (baseline meting) uit. Ter evaluatie herhaalt de handtherapeut deze meting halverwege de behandelperiode en na twaalf behandelingen voor de beoordeling van het eindresultaat. Wanneer na zes behandelingen op de Phystrac geen effect opgetreden is, dan eindigt de behandelperiode aangezien er geen verder effect te verwachten is. Er bestaat dan altijd de mogelijkheid om andere behandelmethoden toe te passen zoals spalken, manuele therapie, mobiliseren van de zenuw, oefentherapie en fysiotherapie.

Samenvattend kunnen wij stellen dat wij u bij Fysiotherapie Lansingerland effectief kunnen behandelen met een therapie die een goed alternatief biedt voor een injectie of operatie. Mocht de oorzaak van de tintelingen niet in de carpale tunnel zitten, dan hebben wij zowel intern als extern een groot netwerk met kennis over het behandelen van dergelijke hulpvragen. Wanneer u een afspraak wilt maken of behoefte heeft aan aanvullende informatie, kunt u bellen met Jeroen van den Bulk op nummer 010-5112778.

Handtherapeuten Jesper Stijnman (links) en Jeroen van den Bulk (rechts) demonstreren de Phystrac.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant