Jouk Keuning met het boek dat te koop is bij Van Atten.
Jouk Keuning met het boek dat te koop is bij Van Atten.

Scholier Jouk Keuning schrijft boek

Actueel 1.384 keer gelezen

Jouk Keuning is pas zeventien jaar maar heeft onlangs in eigen beheer na een geslaagde crowdfundingactie een boek uitgegeven, een roman met de titel 'Wij durven alles'. De hoofdpersoon in het boek is een scholier die op pagina 1 vijftien jaar is. Dat is Nick - Nicky - die midden in de puberteit zit.

Nick gaat van de onderbouw naar de bovenbouw maar eerst volgt de schoolvakantie waarin het een en ander gebeurt. Nick maakt een snelle ontwikkeling en verandering door en daarbij neemt Jouk de lezer aan de hand. Het boek is gedrukt bij ImPressed in Pijnacker en bij Van Atten te koop. De letters zijn vrij klein, dus je kunt er lekker lang over doen. Jouk heeft het boek geschreven in 2017 en was toen dus vijftien. Ongeveer even oud als Nick is, op het moment dat het boek begint. Toch moet je Nick niet zien als een afspiegeling van Jouk zelf.

Met de pen geschreven
"Bij het vormen van de karakters van de personen in het boek heb ik me wel laten inspireren door mensen die ik ken van school bijvoorbeeld, maar het is niet zo dat ik dan een op een bestaande persoon in het boek opvoer. Het is meer zo dat ik eigenschappen van verschillende personen combineer. Het moet ook weer niet zo zijn dat mensen zich direct herkennen als ze het boek lezen." Schrijven is een van de uitlaatkleppen van Jouk. Een andere 'klep' is toneelspelen. En weer een ander vioolspelen en zingen. Ook dansen is voor Jouk een uitingswijze en een uitlaatklep. Jouk is al heel lang lid van de De Dansacker, de dansschool van Wil Knopper in Pijnacker. Met toneelspelen is Jouk begonnen op school, Gymnasium Novum in Voorburg. Intussen is Jouk ook actief bij 't Speeltoneel, de lokale toneelvereniging. Het boek speelt in 2015, is grotendeels geschreven in 2017 en helemaal netjes en op orde gemaakt in 2018. Jouk schreef het met pen en heeft het daarna overgetikt en geredigeerd. Dat was ook best een heel karwei maar wel leuk om te doen.

Jouk wordt het liefst aangesproken met 'hij', omdat 'hij' wat neutraler is dan 'zij'. Het is lastig om het geslacht van Jouk aan te duiden. Van nature – biologisch – is hij/zij een meisje maar als persoon voelt 'hij' zich vaak meer jongen dan meisje. Jouk heeft daar erg mee geworsteld de laatste jaren. Voor alle duidelijkheid: het is niet de thematiek van het boek. Dat staat er los van.

Een knuffel is leuk
Jouk vertelt dat hij non-binary is. Dat betekent: geen jongen en geen meisje. Het ene moment overheersen de meer vrouwelijke aspecten en dan weer de meer mannelijke. Zeker in een omgeving met veel onbekenden – bijvoorbeeld bij een festival – voelt Jouk zich meer jongen dan meisje. Het bijzondere is dat Jouk zich niet seksueel aangetrokken voelt tot jongens en ook niet tot meisjes. "Ik heb het gevoel dat ik aseksueel ben. Wel heb ik romantische gevoelens binnen relaties met andere mensen. Een knuffel is leuk. Ik weet ook zeker dat ik geen kinderen wil. Daar heb ik geen enkele behoefte aan. De baarmoeder die ik in me heb, laat ik misschien nog wel een keer verwijderen", vertelt Jouk thuis aan de Vlielandseweg waar ze sinds kort woont. Vader Arjen en moeder Hilde zijn niet zo lang geleden gescheiden en Jouk is het vaakst bij vader omdat daar ook alle spullen staan. Moeder is in Nootdorp gaan wonen en daar komt Jouk ook. "Het was een lastige tijd. Ik kan namelijk niet zo goed tegen verandering en als je ouders uit elkaar gaan, is dat voor een kind een enorme verandering. Gelukkig gaat het wel in goede harmonie allemaal en kan ik bij mijn vader en moeder terecht."

Pa Arjen was ook degene die steeds zei dat Jouk de Telstar moest bellen om het boek te promoten. Hij heeft overigens een broertje die anderhalf jaar jonger is. Hij heet Meine. Jouk en Meine zijn Friese namen maar niettemin is de familie Keuning een aantal jaren geleden uit de buurt van Nijmegen gekomen om in Pijnacker te gaan wonen. Tot slot nog even over het boek: vooral voor scholieren of mensen die direct met scholieren te maken hebben, is het interessant leeswerk. Hoe deze leeftijdsgroep denkt en leeft, hoor je uit de eerste hand. Van een leeftijdgenoot dus. Alles wat middelbare scholieren doormaken en meemaken komt er in voor. De hele ontdekkingstocht. Ook pesten is een thema in het boek, maar dan niet zo zwaar als het vaak wordt belicht. Nick wordt gepest of geplaagd maar ziet dat zelf eigenlijk niet eens zo. Toch gebeurt het en heeft het invloed. In het begin is het een wederzijdse hekel en dat ontaardt aan de kant van de 'tegenspeler' van Nick in behoorlijk ernstig pestgedrag.

Jouk vindt schrijven heerlijk maar vindt het lastig om maat te houden. Eigenlijk moest het een kort verhaal worden, maar het werd een heuse roman. "Ik ben er nu wel achter hoe je een kort verhaal moet schrijven: je gewoon beperken tot één scene. Dat is nu niet gelukt maar ik ga het zeker nog eens proberen. Schrijven is heerlijk om te doen", aldus Jouk die nu in het vijfde jaar van het gym zit en van plan is om na het VWO culturele antropologie te gaan studeren. Gewoon uit interesse voor allerlei verschillende mensen en culturen!

Boekhandel Van Atten
De gezellige, prachtige boekhandel Van Atten in Pijnacker omarmt veel lokale schrijvers. Veel auteurs uit Pijnacker-Nootdorp verkopen hun boek via de lokale boekhandel. Wil je eens weten wat de mogelijkheden zijn: mail naar Michiel van Atten via pijnacker@boekhandelvanatten.nl of bel naar: 015-3692992. Je vindt Van Atten aan het Emmapark 110 in Pijnacker. Er zijn bij Van Atten overigens handige Nee-Nee (Wel Telstar/Eendracht)-stickers te verkrijgen! De winkel is ook online te vinden op: boekhandelvanatten.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant