Afbeelding
Burgerpanel

Thuiszorg in Pijnacker-Nootdorp goed geregeld

Actueel 1.732 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De redactie van deze krant heeft in samenwerking met onderzoeksbureau Top Onderzoek onder inwoners van Pijnacker-Nootdorp een enquête gehouden over (thuis)zorg en welzijn. Leden van het lokale burgerpanel kregen onder andere vragen over verzekeringskwesties, het WMO-loket en het aanbod van tand- en huisartsen voorgeschoteld. Bijna vijfhonderd burgerpanelleden hebben de enquête ingevuld.

Inwoners zijn over het algemeen ontzettend tevreden over de kwaliteit van zorg in Pijnacker-Nootdorp, zo blijkt uit het onderzoek. Op vraag: hoe tevreden bent u over de kwaliteit van de zorg? antwoordt in totaal 61 procent van de respondenten: (zeer) tevreden! Zo'n 7 procent is ontevreden. Het meest gekozen antwoord (46 procent) is 'tevreden'. Een ontzettend positieve opsteker voor de WMO-afdeling van de gemeente Pijnacker-Nootdorp en uiteraard alle de betrokken zorg- en hulpverleners.

De juiste route naar het 'WMO-loket' is nog niet bij iedereen bekend. Zo'n 52 procent zegt te weten waar hij of zij moet zijn met vragen over WMO-zaken, namelijk de gemeente. De andere helft is er simpelweg niet mee bezig, omdat ze naar eigen zeggen geen hulpvraag hebben. In het onderzoek wordt ook gevraagd naar het aanbod van huisartsen en tandartsen in de gemeente. Op vraag: hoe tevreden bent u over het aanbod van huisartsen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp? antwoordt in totaal 70 procent van de respondenten: (zeer) tevreden. Op vraag: hoe tevreden bent over het aanbod van tandartsen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp? antwoordt in totaal 59 procent van de respondenten: (zeer) tevreden. Er kan dus nog wel een praktijkje bij! Zeker in Delfgauw, zo blijkt: "In Delfgauw is er maar één praktijk", schrijft een panellid. Een ander beaamt dit: "Ruim onvoldoende in Delfgauw." Opmerkelijk genoeg zijn veel dorpsgenoten aangesloten bij een praktijk buiten Pijnacker-Nootdorp, zoals Voorburg, Den Haag of Leidschendam.

Er klinkt ook een punt van kritiek over het aanbod van huisartsen in Pijnacker Zuid. Dit komt meermaals naar voren uit het onderzoek: "Mijn dochter is verhuisd naar Keijzershof en daar kan zij zich op dit moment niet aanmelden bij de huisartsenpraktijk vanwege stop. Ze heeft nu een huisarts in Delfgauw", aldus een panellid. "Inderdaad, te weinig huisartsen", vult een ander aan. De leden van het Burgerpanel kregen ook de vraag voorgeschoteld: wat mist u nog in Pijnacker-Nootdorp op het gebied van zorg en welzijn? Er kwamen maar liefst drie A4'tjes met aanbevelingen uit. "Als je tijdelijk krukken of zoiets dergelijks wilt lenen, kan je dit naar mijn idee niet in onze gemeente halen", klinkt er. Ook schalt er bijna unaniem een roep om een nachtapotheek in het dorp. "Een normaal bejaardentehuis waar je naartoe kunt als het alleen thuis niet meer gaat. Het is schrijnend dat je nergens terecht kunt als je 88 bent en het alleen niet meer kunt, ook de huisarts en crisisopvang hadden geen plaats. Zeer zorgelijk in deze vergrijzende gemeenschap", benadrukt een panellid. "Nazorg bij overlijden van een gezinslid", oppert iemand. Ook klinkt er de roep om meer alternatieve genezers de ruimte te geven. Sommige mensen zijn simpelweg gezegend: "Wij zijn respectievelijk 81 en 82 jaar, maar hebben nog geen behoefte aan zorg", schrijven deze panelleden.

Inmiddels hebben zo'n 2000 inwoners uit alle rangen en standen en van alle leeftijden en politieke kleuren, zitting in het panel. Wij zijn nog steeds op zoek naar nieuwe leden. Je beantwoordt de enquêtes gewoon vanuit je luie stoel en blijft helemaal anoniem. Aanmelden kan via www.tippijnacker-nootdorp.nl. Wil je het Burgerpanel inzetten bij een prangende kwestie? Dat kan. Stuur een e-mail naar redactie@telstar-uitgeverij.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant