Afbeelding

Oostland: logistieke regio van de toekomst!

Regio 710 keer gelezen

Oostland - Dinsdag 9 april 2019 organiseert VNO-NCW Oostland een bijeenkomst voor alle ondernemers in de regio met als thema 'Oostland, logistieke regio van de toekomst!' in het auditorium van The Greenery, Klappolder 1, Bleiswijk.

Er gebeurt veel in de hele regio en op de industrieterreinen langs de A12. Zo zijn de industrieterreinen Bleizo, Prisma en Klappolder in trek en ontwikkelen zich in een rap tempo. Veel grote en voor de regio nieuwe logistieke bedrijven vestigen zich hier. Een gebied in het hart van West Nederland waar vandaan binnen een uur rijden 7-8 miljoen huishoudens bereikt worden. De plek voor een logistieke hotspot.

Onder aanvoering van VNO-NCW West, de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Lansingerland, Zoetermeer, Waddinxveen en Zuidplas is er gewerkt aan de totstandkoming van een unieke samenwerking. Deze samenwerking is op maandag 4 maart jl. bezegeld door het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst A12-corridor. Naast de eerder genoemde partijen is deze ook ondertekend door investeerders en projectontwikkelaars.

Bereikbaarheid voor inwoners en ondernemers
We horen u echter als gevestigde en als nieuwe ondernemers in de regio Oostland al denken: 'nog meer bedrijvigheid en het is al zo druk op de snelwegen en niet te vergeten de provinciale en lokale wegen. Zijn we straks nog wel bereikbaar?'. Deze vraag wordt niet alleen gesteld door logistieke dienstverleners maar door alle ondernemers – groot en klein – in de regio. We kennen allemaal de problemen op de snelwegen A12, A13, A16 en A20, maar zeker ook op de N209 en de N470. Veiligheid, doorstroming en bereikbaarheid zijn hierbij van essentieel belang.

Niet alleen de bedrijvigheid op de industrieterreinen in de regio neemt toe, ook worden er steeds meer huizen gebouwd en ook de bewoners willen en moeten gebruikmaken van de infrastructuur. Hierbij moeten we zeker denken aan het openbaar vervoer maar ook wegen, fietspaden en voetpaden en natuurlijk rekening houden met de veiligheid en mobiliteit.

Tijdens de bijeenkomst zullen we vertellen over de totstandkoming van 't samenwerkingsovereenkomst A12-corridor en de doelen. Belangrijke onderdelen van deze samenwerking zijn naast de infra-agenda en de mogelijkheden voor multi-modaal vervoer zoals de Holland Railterminal, ook het opzetten van een A12-Bedrijven Community. We willen de bedrijven meer laten samenwerken op allerlei vlakken, zoals arbeidsmarkt, opleidingen, uitwisselen van lading en bereikbaarheid. Maar ook kan deze community een belangrijke gesprekspartner zijn met de overheden, gemeente en provincie. We zullen elkaar moeten blijven informeren over de kansen, ontwikkelingen, plannen en uitdagingen. Met elkaar moeten we de regio bereikbaar houden en voorkomen dat er een infarct ontstaat.

Status quo
Zowel Marc Houweling als Ruud Egas zijn al vanaf het begin betrokken bij de A12 corridor, vanuit VNO-NCW Oostland maar ook vanuit hun interesse in de logistiek en het gebied. Marc Houweling (directeur Houweling International) zal u meenemen in hoe de samenwerkingsovereenkomst uiteindelijk tot stand is gekomen en de doelen die we hiermee willen realiseren.

Zoals al aangegeven maakt de Holland Railterminal (HRT) ook onderdeel uit van de A12-corridor. De HRT Lansingerland moet de eerst klimaat neutrale railterminal voor trailers worden in Nederland. In eerste instantie gericht op transport van geconditioneerde producten, maar vooral op snelheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Een uniek project dat veel mogelijkheden biedt voor ondernemers maar dat ook een belangrijke bijdrage zal leveren aan het verminderen van de CO2 uitstoot.

Ruud Egas (kwartiermaker HRT) zal de uitgangspunten van de HRT nader toelichten en u een inzicht geven in wat de afgelopen maanden is gedaan en wat de planning is voor de komende tijd.

Toekomst
De toename van de economische activiteiten heeft vele voordelen voor de regio maar we zullen onze ogen niet moeten sluiten voor de gevolgen op de regio, zoals bijvoorbeeld meer verkeersbewegingen. We hebben daarom wethouder Kathy Arends van Lansingerland en gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland bereid gevonden een hun mening te geven op de gevolgen van al deze activiteiten in de regio en de stappen die de overheden zetten om het gebied bereikbaar en leefbaar te houden, terwijl de ondernemers voldoende ruimte krijgen om te groeien en te ondernemen met voldoende personeel.

Future proof
Om de capaciteit op het wegennet beter te benutten kunnen we gebruik maken van nieuwe technieken en communicatiemethoden. Dirk-Jan de Bruijn, programma directeur bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, neemt u mee in de wereld van 'Connected Transport'.

De afgelopen jaren is door de truck-fabricaten had gewerkt aan het ontwikkelen van motoren in vrachtwagens. De efficiency is vergroot zodat er minder brandstof per gereden kilometer wordt gebruikt, maar ook is gewerkt aan alternatieve brandstoffen. Léon de Groot (director business support, marketing & communicatie bij Scania) neemt u mee in die ontwikkelingen.

Wilt u ook geïnformeerd worden over de ontwikkelingen in de regio en uw stem laten horen? Kom dan zeker naar deze bijeenkomst. U bent meer dan welkom.

Programma
16:00 uur Ontvangst
16:30 uur Presentatie, in interactieve setting:
1. A12 corridor, status en ontwikkelingen door Marc Houweling
2. Holland Railterminal, status en toekomst door Ruud Egas
3. Impact van de ontwikkelingen op 't Oostland door Kathy Arends
4. Impact op de regionale ontwikkelingen door Floor Vermeulen
5. Connected Transport door Dirk-Jan de Bruijn
6. Brandstoffen van de toekomst door Léon Groot
18:00 uur Borrel
19:00 uur Einde

Aanmelden doet u door een mail te sturen naar: oostland@vno-ncwwest.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant