Op 15 maart start het broedseizoen officieel.
Op 15 maart start het broedseizoen officieel.

Start broedseizoen Groenzoom: honden alsjeblieft aan de lijn!

Actueel 975 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Eind februari keren de eerste grutto's terug uit hun overwinteringsgebieden in Afrika en Portugal. In Nederland aangekomen hebben ze eerst enkele weken nodig om op te vetten. Sinds het creëren en in stand houden van plasdrasplekken in de Bergboezem vanaf 2016, foerageren en overnachten hier in het vroege voorjaar enkele honderden grutto's.

Een deel hiervan broedt in de Bergboezem en directe omgeving. De voedselrijke plasdraspercelen zijn cruciaal voor het overlevingssucces van weidevogelkuikens die medio mei ter wereld komen. Met behulp van drie windmolentjes reguleren we de waterstand zodanig dat gedurende het broedseizoen voldoende plasdrasplekken aanwezig zijn.

Broedomstandigheden
Iedere weidevogelsoort stelt specifieke eisen aan het broedgebied. De grutto bijvoorbeeld houdt van percelen met relatief lang gras, de kievit heeft een duidelijke voorkeur voor kort gras. Met ons maai- en beweidingsbeheer spelen we hierop in. Om goede broedomstandigheden te creëren zijn enkele percelen deze winter nogmaals beweid.

Rust tijdens het broedseizoen
Op 15 maart start het broedseizoen officieel. Het moment waarop de verschillende soorten (weide)vogels gaan broeden verschilt van soort tot soort en is ook weersafhankelijk. Rust is voor broedende vogels – maar zeker ook voor hazen – een belangrijke voorwaarde. Verstoring door bijvoorbeeld honden is funest. Enkele delen van het gebied zijn daarom dan ook afgesloten. In grote delen van De Groenzoom geldt een aanlijngebod voor honden, op enkele locaties zijn voorzieningen voor loslopende honden gerealiseerd. Deze voorwaarden gelden van 15 maart tot 15 juli, het einde van het broedseizoen. Wij hopen op uw medewerking, zo laat de beheerder weten.

Voor vragen kunt u contact opnemen met beheerder Cor Noorman. Zijn contactgegevens vindt u op de website van De Groenzoom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant