Afbeelding

Anniek Kramer schrijft boek over steun en troost bij dementie

Actueel 976 keer gelezen

Oostland - Anniek Kramer (59) uit Berkel en Rodenrijs heeft onlangs haar tweede boek rondom het thema dementie gepresenteerd. De nieuwe, indrukwekkende uitgave luistert naar de titel: 'Steun en troost bij dementie'. Centraal staan schuld, schaamte en spijt, maar er worden ook antwoorden gezocht op de vraag: wat biedt troost en steun?

De Lansingerlandse is vrijdagmiddag druk in de weer met haar onderneming MENSkapitaal. Ze ondersteunt in het dagelijks leven bedrijven met HR-werkzaamheden en coacht medewerkers. Sinds tien jaar woont ze in Berkel en Rodenrijs. "Ik ben destijds vrijwilligerswerk gaan doen bij woonzorglocatie de Oudelandse Hof in Berkel. Daar kwam ik in aanraking met de ziekte dementie. Niet veel later kreeg mijn moeder Alzheimer. In het begin denk je nog, dat gaan we wel regelen. Mijn vader nam de zorg op zich, maar hij belandde zelf in het ziekenhuis. Mijn moeder moest toen met spoed naar een verpleeghuis, mijn vader is uiteindelijk ook niet meer naar huis teruggekeerd, maar in een verzorgingstehuis beland. Hij verloor daardoor in één keer zijn huis, zijn vrouw en zijn geheugen. Dat was heel zwaar." De ouders van Anniek zijn inmiddels overleden.

In deze heftige periode praatte Anniek veel met jeugdvriendin Marcelle Mulder (humanistisch raadsvrouw bij een grote zorginstelling) die graag een boek wilde maken over het thema dementie. Samen schreven ze het boek 'Op bezoek bij een dierbare met dementie, met ruim 60 ideeën om samen te genieten', dat in 2016 op de markt kwam.

"Het is voor familie en vrienden van iemand met dementie, belangrijk om zich te voegen naar deze persoon. Dan kun je een goede tijd hebben. Het helpt enorm als je enige kennis hebt over de ziekte, dus leggen wij onder andere uit wat er in de hersenen en in het geheugen gebeurt. Maar ook: hoe maak je contact? En wat kun je allemaal voor leuke dingen met elkaar doen?"

Anniek gaf met dit boek onder haar arm veel lezingen en workshops in zorginstellingen. "Tijdens één van die workshops stond er een vrouw op in de zaal die zei dat ze zich best wel schaamde voor het gedrag van haar moeder. Ze vond het heel erg fijn dat ze daar door andere aanwezigen niet op werd aangekeken", vertelt Anniek verder. "Het was voor mij echt een eyeopener. Over dit aspect wordt eigenlijk maar weinig gesproken. Toen is het idee ontstaan om een boek te schrijven over schuld, schaamte en spijt. Maar ook met een positief vervolg hoor, want ik ben daarnaast op zoek gegaan naar verhalen over steun en troost."

Maar liefst elf naasten van iemand met dementie bezocht Anniek en sprak uren met hen. "Ik noem de kinderen en partners van iemand met dementie altijd zorggevers, want ze geven letterlijk zorg", benadrukt ze. Deze elf persoonlijke verhalen staan in het eerste deel van het boek. De zorggevers vertellen over hun leven sinds het ontstaan van de ziekte en hun gevoelens van schuld, schaamte en spijt. Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende, maar uiteraard schijnende, verdrietige verhalen. Voor het afnemen van deze interviews bleef Anniek niet alleen in haar eigen regio, maar reed ze zo'n beetje het hele land door.

"Daarna ben ik gaan praten met mensen die deze zorggevers ondersteunen, zoals casemanagers, een praktijkondersteuner van de huisarts, een verpleeghuismaatschappelijk werkster en zelfs met de coördinator van de migrantenpoli in Rotterdam, een poli voor mensen met dementie en een migrantenachtergrond. Dan moet je denken aan mensen van Turkse-, Marokkaanse-, of Kaapverdiaanse komaf. Bij hen is er over het algemeen heel weinig bekend over deze ziekte. Daarnaast spreken veel ouderen alleen nog hun moedertaal, omdat ze die als kind hebben geleerd. En tja, wat je het eerst hebt geleerd, verlies je het laatste bij dementie. Zieke ouderen met een migrantenachtergrond worden vaker nog door hun kinderen of familie opgevangen, dat zie je in de Nederlandse cultuur minder. Ook omdat voor hen de wegen naar ondersteuning en een zorginstelling vaak bekender zijn."

Naast deze boeiende verhalen, heeft Anniek ook eigen gedichten opgenomen in het boek, dat niet alleen geschikt is voor zorggevers en ondersteuners, maar voor iedereen die meer wil weten over het omgaan met dementie. In Nederland hebben zo'n 270.000 mensen een vorm van dementie. "Bijna iedereen kent helaas wel iemand met deze ziekte", besluit Anniek.

Het boek is te koop bij Boekhandel van Atten in Pijnacker voor 19,95 euro en online te bestellen via elikser.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant