Afbeelding

Grotere culturele functie voor Parochiehuis

Actueel 1.703 keer gelezen

Pijnacker - In de startnotitie voor de nieuwe cultuurnota staat dat er plaats is voor een ruimer cultuurbeleid in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. De gemeente zou op basis van het huidige en toekomstige inwoneraantal namelijk over een uitgebreider cultureel voorzieningsniveau kunnen beschikken.

De startnotitie komt voort uit het Hoofdlijnennakkoord 2018-2022. Het vormt het vertrekpunt voor een nieuw cultuurbeleid. In november hield de gemeente al een bijeenkomst, waar het Cultuurplatform en vertegenwoordigers uit de culturele sector meepraatten over het nieuwe beleid. Daar werd onder andere besproken dat er behoefte is aan een ruimte voor kunst en cultuur in Pijnacker. Het Parochiehuis aan de Oostlaan lijkt kandidaat bij uitstek. De eigenaar gaf in oktober al aan te willen inzetten op het beter exploiteren van het pand.

"Het Parochiehuis kan inderdaad een grotere culturele functie krijgen", beaamt burgemeester Ravestein. De ambitie is om uiteindelijk, met een intensivering van inzet, door te groeien naar een cultuur voorzieningsniveau meer passend bij de gemeentegrootte. De gemeente streeft daarbij naar een hogere cultuurparticipatie. De huidige infrastructuur is meer passend bij een gemeente tot 30.000 inwoners, met als uitzondering de ontwikkeling van CulturA. De verklaring hiervoor kan deels gevonden worden in het feit dat Pijnacker-Nootdorp een drie kernen-gemeente is en vlakbij gemeenten ligt met een alomvattend cultuurbeleid.

Inwoners kunnen met hetzelfde gemak gebruik maken van de culturele voorzieningen in Den Haag, Rotterdam, Delft en Zoetermeer. Pijnacker-Nootdorp geeft slechts 19,11 euro per inwoner aan cultuur uit. Ter vergelijking: steden als Delft en Den Haag geven respectievelijk 102,68 euro en 96,99 euro uit. In april of mei vindt een vervolgbijeenkomst plaats, waar de gemeente het dialoog aangaat met het culturele veld. "Dan willen we de aangedragen onderwerpen gezamenlijk verder uitwerken en de inzet concretiseren", aldus de burgemeester.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant