Aneta werkt met veel plezier in de moderne rozenkwekerij en laat trots de 'liefdesroos' zien.
Aneta werkt met veel plezier in de moderne rozenkwekerij en laat trots de 'liefdesroos' zien.

Valentijnsdrukte bij rozenkwekers

Actueel 1.018 keer gelezen

Oostland - De kerstperiode en Moederdag leveren flinke pieken op in de aantallen rozen die bij kwekers de deur uit gaan. Dat is echter nog maar kinderspel in vergelijking met de drukte rondom Valentijnsdag. "Voorafgaand aan 14 februari verkopen wij vijftig procent meer rozen dan normaal", zegt Tom Meewisse, die met zijn vader Aad een rozenkwekerij runt aan de Violierenweg.

"Bij ons is de vraag extra groot omdat wij ook nog eens de alom geliefde rode roos kweken", zegt Tom terwijl zijn telefoon onafgebroken rinkelt voor nieuwe orders. De grootbloemige Red Naomi van de familie Meewisse past helemaal in het plaatje van Valentijnsdag.

Het verhaal gaat dat de verering voor de rode roos ooit is ontstaan toen de Godin van de Liefde, Aphrodite, zich bij een – overigens vergeefse – reddingspoging van haar geliefde ernstig verwondde aan een rozenstruik. Haar bloed kleurde witte rozen rood. Vanaf dat moment symboliseert de rode roos de eeuwige liefde.

Lange dagen
Bij Meewisse maakt men in deze periode lange dagen. "Niemand kan vakantiedagen opnemen. Twee weken van tevoren gaat de vraag al omhoog", zegt Tom. De kweker maakt ondanks de drukte toch even tijd om het groeiproces van de roos toe te lichten. "Het begint allemaal met een stekje dat na ongeveer tien weken de eerste bloem geeft. Die allereerste roos moet je 'plat leggen', dat is jargon voor inbuigen. De volgende roos gaat dan weer vanaf de start groeien en als deze na zo'n zeven weken wordt geknipt – dit is handwerk - komt de volgende er weer aan en zo gaat het verder. Deze struiken staan hier nu vier jaar op steenwol en blijven bloemen geven tot ze ongeveer tien jaar oud zijn. Dit kan alleen met de juiste temperatuur en goede verlichting. Wij gebruiken hoge druk natriumlampen, maar ik sluit niet uit dat we ooit over gaan op LED-verlichting." De 'gesneden' rozen komen al in het middenpad in waterkarren te staan en worden via een rail naar de koelcel vervoerd waar ze een nachtje blijven staan. De volgende dag gaan ze naar de sorteerruimte.

"Er zijn eenentwintig verschillende sorteringen", legt Tom uit. Hierbij worden de nieuwste technische snufjes gebruikt. Nadat de rozen verpakt zijn in folie gaan ze weer de koelcel in en staan ze klaar voor het transport naar de veilingen in Rijnsburg, Aalsmeer en Herongen (Duitsland). "Een gedeelte wordt verhandeld via de veilingklok, een ander deel verkopen we rechtstreeks aan klanten waarbij de administratie via de veiling loopt", verduidelijkt Tom. Kweken zit bij Meewisse al langer in de familie. "Mijn opa had groentekassen en mijn vader Aad startte in 1981 met een oppervlakte van één hectare rozen aan de Hoeksekade."

Het bedrijf verhuisde later naar de Anthony Lionweg in Bergschenhoek waar het twee hectare tot beschikking had. Tien jaar geleden bouwden Aad en Tom de moderne kwekerij van 4,3 hectare groot aan de Violierenweg, waar duurzaamheid een grote rol speelt. In de nabije toekomst gaat Meewisse warmte 'terug leveren'. Tom vertelt hierover nog in overleg te zijn met partners van het warmtenet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant