Afbeelding

Resultaten onderzoek afvalscheiding online

Actueel 1.955 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Onze redactie heeft samen met onafhankelijk onderzoeksinstituut Top Onderzoek uit Limburg een enquête gehouden naar afvalscheiding en milieuzaken in Pijnacker-Nootdorp. Ruim 660 inwoners hebben de enquête ingevuld.

Onze dorpsgenoten blijken zich goed bewust van de noodzaak om afval te scheiden. Vooral het apart inzamelen van papier en karton staat hoog op de agenda. Zo'n 91 procent scheidt naar eigen zeggen papier en karton. Wethouder Hanneke van de Gevel, verantwoordelijk voor onder andere afvalzaken in de gemeente Pijnacker-Nootdorp, kreeg als eerste de onderzoeksresultaten onder ogen. Ze maakt nog wel een kleine nuance bij een van de resultaten, dat 91 procent van de respondenten papier en karton scheidt.

"De vraag is of dit geldt voor de hele gemeente, want er zit nog 30 kilo papier per persoon in het restafval. Dat is ruim 1,5 miljoen kilo wat dus nog niet gescheiden wordt. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat mensen die aangeven papier te scheiden, nog niet al hun papier scheiden. Naast kranten en folders, gebruik je in een huishouden nog veel ander papier. En dat kun je ook scheiden. De enquête maakt ons ervan bewust dat we meer kunnen communiceren over afval scheiden via de krant, naast campagnes via social media. Dit zullen we dan ook zeker gaan doen", aldus Hanneke.

Het scheiden van plantaardig afval is overigens minder populair: 54 procent scheidt het zogenoemde GFT-afval. Ook komt in de enquête naar voren dat er een wens bestaat om in onze gemeente nog meer afvalstromen te scheiden. Een aantal dorpsgenoten vliegt scheiding technisch ook weleens uit de bocht: zo'n 21 procent gooit af en toe restafval bij het gescheiden afval. Dit kan overigens een fikse boete opleveren. Ondanks kreeg een achttal inwoners een gepeperde rekening, omdat er restafval in de publieke inzamelcontainers was gegooid. Soms is er ook enige onduidelijkheid over hoe het inzamelen precies werkt. "Wat is PMD nu precies? En wanneer worden de containers eigenlijk geleegd?"

Maar liefst 40 procent geeft aan dat de lokale krant het uitgelezen medium is om deze informatie te communiceren. Tegen inwoners die verkeerd afval aanbieden mag streng worden opgetreden, vindt 62 procent van de deelnemers aan het Burgerpanel van Top Onderzoek. Daarentegen spreken inwoners elkaar zelden aan op foutief inzamelgedrag. Slechts 26 procent houdt vinger aan de pols bij buren, familie en vrienden. Het onderwerp is vaak lastig bespreekbaar, zo blijkt. Bekijk hieronder het volledige onderzoek. (Downloaden kan hier)

Wilt u ook meedoen met de volgende enquête? Aanmelden kan op tippijnackernootdorp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant