De prijswinnaars met z’n allen op de foto.
De prijswinnaars met z’n allen op de foto.

Biljartvereniging De Schakel bloeit

Actueel 2.111 keer gelezen

Het gaat goed met biljartvereniging De Schakel die onlangs de jaarvergadering had. Iedereen is lekker aan het biljarten en er zijn weinig of geen problemen. Je kon merken dat voorzitter Huub van der Kooij tijdens de rondvraag op wat meer 'reuring' had gehoopt. Met een zweem van 'jeetje is het nou alweer klaar' maakte hij redelijk vroeg een einde aan de vergadering.

De leden vonden het prima, dronken nog een drankje op kosten van de penningmeester, Fred van Herp die nog voor een jaar bijtekende. Volgend jaar wordt hij tachtig en dan vindt hij het welletjes. Het grootste bestuurlijke struikelblok is de laatste jaren de functie van de secretaris. Een jaar geleden was het lastig om deze positie bezet te krijgen. Uiteindelijk stapte Frans van Erp er in, met steun van Aad van den Berg, die alweer snel afhaakte terwijl vervolgens Frans vanwege privésores zijn taken moest overdragen aan de tijdelijke secretaris Co Hurkens die het tot de vergadering wilde doen. Hij had het er maar druk mee gehad, die Co, omdat hij een flinke digitaliseringsslag had moeten maken. En dat op zijn leeftijd.

Er is nu een nieuwe secretaris gevonden, in de persoon van Job van Keulen die ook bekend is uit het ouderenwerk. Een bestendige man die volgens voorganger Co in een gespreid bedje terecht komt, waar hij het zomaar een paar jaar moet kunnen uithouden. Voorzitter Huub van der Kooij en wedstrijdleider Antoon Kneppers hebben er zin in en gaan dus ook nog een tijdje door met hun bestuurlijke werk. De wedstrijdleider heeft natuurlijk het meeste werk, al heeft de ochtendploeg een eigen wedstrijdleider in de persoon van Leo Bruinen die zijn denkbeeldige contract verlengd zag worden. Het is bij De Schakel zo geregeld dat de iets mindere biljarters in de ochtenduren spelen en de wat betere in de middaguren. Bij de ochtendploeg werd Gerard Tas kampioen voor Arie van den Berg en Jet Schuurman. Ze hadden geluk dat Jack van Haastert net één wedstrijd te weinig had gespeeld om mee te dingen naar de prijzen. Dat was vorig jaar ook al zo: toen betrof het Leo Tas. Van Haastert had een moyennewinst van 15 procent en Gerard Tas 13 procent. Van Haastert viel toch in de prijzen als bekerwinnaar. Bij de middagploeg won Jan de Lange de beker. Kampioen werd Frans van Erp voor Mirjam van Muiden en Frans van Bragt. Van Erp had een moyennewinst van twaalf procent. Jammer genoeg kan hij door verhuizing naar Rotterdam geen lid blijven. Bij De Schakel zullen ze aan hem terugdenken als een van de organisatoren van het jubileumuitstapje in de zomer van 2018 toen de club veertig jaar bestond. Iedere vijf jaar viert de biljartvereniging ergens in de Benelux een jubileumfeestje. Nu was Doesburg met het Mosterd Museum the place to be. Voor dat uitstapje wordt steeds gespaard en sparen lukt nog steeds ondanks de iets gestegen afdracht aan de Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (SWOP) die de biljartzaal exploiteert en verhuurt aan De Schakel en ook aan andere verenigingen die in de avonduren gebruik maken van de prachtige accommodatie.

De SWOP doet steeds het groot onderhoud aan de veel gebruikte biljarttafels door ieder jaar de prachtige groene lakens te vernieuwen. De Schakel en de andere verenigingen zijn verantwoordelijk voor het klein onderhoud: het stofzuigen van de biljarts en het poetsen van de ballen! Er is wel eens licht gemor over de prijzen van de consumpties die aan de hoge kant zouden zijn. Anderzijds worden de biljarters door vrijwilligers steeds keurig van hun natje en hun droogje voorzien. Dat gebeurde ook weer tijdens de jaarvergadering in de grote zaal waar het de leden van De Schakel op deze woensdag 23 januari aan niets ontbrak. De biljartsport mag dan vergrijzen en de gemiddelde leeftijd van de spelers steeds wat hoger worden, het is voor veel kerels en enkele vrouwen een prachtig tijdverdrijf en een manier om de vrije tijd leuk te besteden in een rustige vriendschappelijke sfeer!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant