Adri Mol (op de foto met voorzitter Jopie van Gasteren) en Arie Dekker zijn de stoppende chauffeurs.
Adri Mol (op de foto met voorzitter Jopie van Gasteren) en Arie Dekker zijn de stoppende chauffeurs.

Buurtbus Pijnacker-Nootdorp in Israëlische handen?

Actueel 2.714 keer gelezen

Wat is de connectie – je kunt ook zeggen de connexion – tussen de Buurtbus Pijnacker-Nootdorp en Israël? Een mooie quizvraag zou dat zijn, als we niet nu al het antwoord meteen zouden geven. Het busstreekvervoer wordt vanaf augustus 2019 tot eind 2030 in de regio Haaglanden geregeld door het bedrijf EBS dat sinds het begin van deze eeuw in Nederland aan de 'openbaar vervoers weg' timmert en de zogenoemde concessie heeft gewonnen. Het gevolg is dat Connexxion dit jaar in Haaglanden uit beeld raakt en dat EBS het overneemt.

Het bedrijf Egged is in Israël het grootste openbaar vervoersbusbedrijf met 4.000 bussen en 6.500 medewerkers. Het bedrijf heeft in Israël een fijnmazig openbaar vervoerssysteem opgezet met 1.300 lijnen. Het bedrijf vervoert dagelijks een miljoen mensen en wil ook in Europa voor efficiënt vervoer zorgen. Het bedrijf bestaat al sinds 1933. Egged is Hebreeuws voor 'verbinding'. Connexie dus. In Europa bestaat sinds 2010 het bedrijf EBS Public Transportation BV. De eerste concessie die het bedrijf won, betrof in 2011 Waterland en sinds vorig jaar verzorgt het bedrijf ook in de omgeving van Voorne-Putten het openbaar streekbusvervoer. En straks dus in Haaglanden: in eerste instantie maakte Connexxion nog bezwaar omdat de vereiste procedures niet goed gevolgd zouden zijn, maar op 23 januari heeft het busbedrijf het bezwaar ingetrokken. Het hoe en waarom daarvan is nog niet bekend.

Tijdens de jaarvergadering van de Buurtbusvereniging vrijdag 25 januari bij Tout le Monde aan de Noordweg in Pijnacker bleek, dat er bijna nog niets te zeggen is over de eventuele gevolgen van de 'machtswisseling'. De chauffeurs, de reizigers en het bestuur van de buurtbussen zijn ervan verzekerd dat deze lokale busvoorziening intact blijft. Dat is bestuurlijk en financieel allemaal goed afgedekt. De buurtbus is een voorziening die helemaal draait op vrijwilligers. Toch moet er ieder jaar geld bij vanuit de gemeente en de zogenoemde Metropoolregio, het bestuurlijk samenwerkingsverband dat over het openbaar vervoer gaat in de regio Den Haag/Rotterdam. De jaarlijkse Poolse landdag – de jaarvergadering dus – van de Buurtbusvereniging was weer ouderwets dorps gezellig. Alle plusminus 75 chauffeurs zijn dan met partner uitgenodigd voor een gezellig samenzijn. Tout le Monde zorgt voor een lekker buffet maar eerst wordt er vergaderd en houdt de wethouder verkeer zijn of haar traditionele peptalk/toespraak. Ook heeft de gemeente altijd een leuk presentje voor de chauffeurs.

Wethouder Ilona Jense was blij de buurtbussers te kunnen toespreken. Voor het eerst sinds ze voorjaar 2018 wethouder verkeer werd. Ze deelde mee dat het aantal reizigers in 2018 weer is toegenomen: 9.727 personen reisden mee tijdens 2.582 ritten met een totaal van 119.500 kilometer. De wethouder sprak haar grote waardering uit voor alle vrijwilligers. De wethouder memoreerde ook dat de Buurtbus Pijnacker in 1979 is gaan rijden: veertig jaar geleden dus. Destijds ging het er vooral om dat ouderen in Oude Leede en Delfgauw zonder rijbewijs en auto de mogelijkheid kregen naar het centrum van Pijnacker te reizen. Een aantal jaren geleden is ook Nootdorp erbij betrokken en sindsdien rijden er twee buurtbussen rond. Het bestuur deelde vrijdag mee dat het veertigjarig bestaan op 8 juni zal worden gevierd. Ondanks dat het twee bussen zijn, is er zeker geen gebrek aan chauffeurs. In winterse tijden zijn er meer dan genoeg. In het tweede en derde kwartaal ontstaat er vaak een krapte omdat de jeugdige gepensioneerde dan vaak en lang op vakantie is.

De rittencoördinator legde uit dat hij de ritten zo eerlijk mogelijk verdeelt. Als chauffeurs 75 jaar worden, moeten ze stoppen. Dit jaar zijn er twee stoppers. Arie Dekker die vanwege zijn gezondheid niet aanwezig kon zijn en Adri Mol die vertelde dat hij ruim vijftien jaar chauffeur is geweest en in die periode 662 ritten heeft gemaakt waarvan 56 op zaterdag en dat hij 1576 mensen heeft vervoerd tijdens al die ritten. Adri bedankte iedereen die er in al die jaren voor heeft gezorgd dat hij zorgeloos en met plezier zijn ritjes kon maken. Wie vindt dat hij of zij te weinig kan rijden: Pieter van Foreest heeft dankzij de Lionsclub sinds kort een TukTuk waarmee bewoners vanaf hun woonplek binnen het dorp naar 'uitstapplekjes' worden gebracht. Daarvoor zoekt men nog chauffeurs...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant