Als ze schildert is Brigitte eigenlijk een beetje van de wereld.
Als ze schildert is Brigitte eigenlijk een beetje van de wereld.

'Creëren is het gaafste dat er is'

Actueel 1.044 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Hoe leuk is het om een kijkje te nemen in het leven van één van onze lokale kunstenaars? Lees hier het verhaal van Brighart oftewel Brigitte den Hartog (62), kunstschilder.

"Het mooie van schilderen is dat je je eigen tempo bepaalt. Je hebt vrijheid en dat vind ik wel genieten. Dat vind ik trouwens van het hele kunstenaarschap. Eigenlijk heb ik altijd geschilderd. Nadat ik de pedagogische academie had gedaan kwam ik in het onderwijs terecht. Daarnaast was ik amateur kunstenaar en volgde ik lessen bij andere kunstenaars. Af en toe exposeerde ik al wel. In 2004 was ik het allemaal een beetje zat en dacht ik: ik ga wat serieuzer met kunst aan de slag. Daarom ben ik naar de kunstacademie in Den Haag gegaan en dat beviel zo goed dat ik drie jaar ben gebleven. Toen vond ik het zelf eigenlijk wel tijd om professioneel schilder te worden. Dat betekent onder meer dat je grotere exposities doet, meer tijd aan het schilderen besteedt en met een betere kwaliteit materiaal werkt. Ook kreeg ik toen mijn eigen atelier. Vorig jaar dacht ik: nu wil ik eigenlijk alleen maar meer werk van mezelf laten zien, daarom ben ik 'solo' gegaan. Op dit moment is er een expositie met zo'n zeventien kunstwerken van mij te zien bij Gallery Kunst in Sociëteit Het Meisjeshuis in Delft.

"Ik schilder abstract, oorspronkelijk geïnspireerd door vrijheid. Zoals Karl Popper zei: Optimism is a moral duty. Ik kijk vanuit het positieve en ben erg bezig met de natuur, met de wereld om ons heen waarin alles beweegt. Mijn inspiratie haal ik nu vooral uit beweging in het Omniversum. Soms gebruik ik ook glasbolletjes in mijn verf om dat effect te versterken. Wat men ontdekt in de natuurkunde vind ik leuk om in mijn kunst te verwerken, zoals bijvoorbeeld de ontdekking van het Higgs-deeltje, dat is eigenlijk de vondst van de eeuw. Dat verandert je hele wereldbeeld en dat probeer ik dan ook te laten zien in mijn schilderijen. Creëren geeft mij enorm veel voldoening. Iemand zei eens tegen mij: u wilt beweging? Dan moet u video gaan doen, maar daar was ik helemaal niet naar op zoek. Ik wil wat laten zien aan de wereld. Zelf iets creëren is het gaafste dat er is. Maar ik denk wel dat het niet voor iedereen weggelegd is. Creëren is voor mij eigenlijk het hoogste goed, ik voel me er ook senang bij. Wat ik maak komt puur vanuit mijzelf, het is nieuw. Ik begin met beweging op het doek te zetten, in kleur, en daar begint het creëren dan mee. Elk beroep ziet er makkelijk uit, maar dat wil niet zeggen dat het ook zo is."

"Kijken is heel belangrijk, ook voor kinderen, dat ontbreekt nog wel eens een beetje in de Nederlandse opvoeding vind ik. Dus ga eens met je kinderen naar een museum en kijk naar de kunstwerken die er zijn: wat zou de kunstenaar ermee willen vertellen? Wat zie je er zelf in? Als professional doe je ook mee met wedstrijden en daarmee heb ik al verschillende prijzen gewonnen, dat doet toch iets met je. Mijn beide dochters schilderen ook. Ik denk dat ze er wel gevoel voor hebben en ik heb het ze natuurlijk ook meegegeven. Als ik schilder ben je eigenlijk een beetje van de wereld. Je creëert een eigen wereld waarin je werkt. Vroeger was ik soms wel verrast hoe ver je daarin weg raakt. Nu ben ik na drie of vier uur wel uitgewerkt. Mijn schilderijen liggen op de grond, ik kan ze niet rechtop zetten als de verf nog nat is want ik houd niet van druipers. Ik werk heel rustig, ik kijk goed naar wat ik wil en niet wil en de volgende dag ga ik dan weer verder. Ik heb één schilderij dat wel heel bijzonder is: het is op hout geschilderd, buiten, en in één dag. Beeldend kunstenaar Dirk Hakze had 500 panelen in een weiland in Friesland neergezet en 500 schilders uitgenodigd om die te beschilderen. Ik had thuis al wel iets voorbereid, maar waar ik normaal gesproken drie maanden over doe moest nu in één dag af. De lucht werd steeds donkerder en achteraf zag ik dat dat waarschijnlijk toch ook in mijn schilderij heeft doorgewerkt. Omdat ik nu beroeps ben en gepensioneerd van het onderwijs heb ik de tijd om aan allerlei leuke projecten mee te doen. Als je er een baan naast hebt lukt dat niet. Ik kan doen wat ik wil, maar dan moet je wel oppassen dat je niet lui wordt. Ik kan creëren waar en wanneer ik maar wil en dat is heerlijk."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant