Pastor Ton Halin (rechts) en dominee Arien Treuren zijn zondag de voorgangers in de Dorpskerk.
Pastor Ton Halin (rechts) en dominee Arien Treuren zijn zondag de voorgangers in de Dorpskerk.

Pastor en dominee blikken vooruit op oecumenische viering

Actueel 1.116 keer gelezen

In een dorp als Pijnacker staan meerdere kerken die allemaal hun eigen publiek en aanhang hebben. Een enkele keer organiseren die kerken een gezamenlijke viering. Komende zondag blijft de RK-kerk aan de Oostlaan dicht en is er een bijzondere dienst in de Dorpskerk aan het Koningshof. De dienst wordt geleid door pastor Ton Halin van de RK-kerk en dominee Arien Treuren van de PKN-kerk Pijnacker-Delfgauw. Er is ook een gezamenlijk gelegenheidskoor. De voorgangers beantwoorden vijf vragen over de viering.

Wat is de achtergrond van de viering?
Pastor Halin: "Ieder jaar is er een gebedsweek voor de eenheid onder de Christenen. In deze viering willen we laten zien dat we geroepen zijn om de boodschap van Jezus van Nazareth, de Christus, samen uit te dragen. Misschien komen we daarbij wel tot de ontdekking dat we meer dingen hetzelfde doen dan we dachten." Dominee Treuren: "De vieringen die er in de afgelopen twee jaar in de Dorpskerk en Joannes de Dooperkerk zijn geweest, hebben een enorme impuls gegeven aan het besef één te zijn. We zijn wel verschillend in liturgie, geloofsbeleving enzovoorts. Ook binnen je eigen kerk ben je het lang niet altijd eens met elkaar, maar we zijn wel één. Dat gaat veel dieper. Dat is een mystiek besef, een vreugdevol beleven."

Wat is het thema?
Pastor Halin: "Het thema dit jaar is recht voor ogen. Het is ons aangereikt door Christenen uit Indonesië. Centraal staat de boodschap uit Deuteronomium dat we als volgelingen van de wet moeten gaan voor het recht en niets dan het recht. Als je tot dat inzicht bent gekomen, zal er een jubeljaar worden uitgeroepen waarin hersteld wordt wat fout is gegaan. Hoe kunnen wij recht doen? Hoe kunnen wij, geraakt door het woord van God, een voornemen formuleren en meenemen om anders weer op weg te gaan. Dominee Treuren: "In het weiland zie je soms een wrijfpaal staan. Koeien die jeuk hebben schurken daar tegenaan. Een boer vertelde: alle koeien schuren daartegenaan. Niet allemaal tegelijk, maar één voor één. Wie zijn verantwoordelijkheid neemt en probeert recht te doen, wordt dat aangewreven. Let op Jezus: de wrijfpaal die in het evangelie staat is zijn kruis. Toch bewijzen we er elkaar een enorme dienst mee niet voor moeilijkheden weg te lopen."

Wat kunnen we allemaalverwachten?
Pastor Halin: "Naast de liederen vanuit de verschillende liedboeken en culturen willen we ons laten raken door jongeren van het Stanislascollege die vertellen over hun actie voor Ghana, de oproep om echt iets te veranderen, om Gods wet naderbij te brengen in ons leven, om tenslotte ook een oproep mee te geven aan elkaar om recht te doen in deze wereld, in ons dorp."

Dominee Treuren: "Bij de liederen die we zingen hebben we niet voorzichtig voor een middenweg gekozen, zo van: wat is bekend bij Rooms-Katholieken én Protestanten? Nee, we hebben ons door het thema laten inspireren en geoefend voor deze dienst. We wagen ons dus deels op onbekend en nieuw terrein. Wat is het belang van een gezamenlijke viering? Zijn we voldoende een als verschillende kerken? Concentreren we ons op de overeenkomsten of op de verschillen? En wat kunnen we van elkaar leren?
Pastor Halin: Sinds 'Taizé aan de Maas' in 2011, zijn de contacten tussen katholieken en protestanten verstevigd. We willen eerst samen vieren wat we delen en zo langzamerhand de ander beter begrijpen. Daardoor is de preek langer geworden in de katholieke traditie en krijgen protestanten oog voor symbolen en rituelen ter ondersteuning van hun zoektocht naar een heilzaam leven voor God.
Dominee Treuren: We zijn klein in getal geworden, we kunnen ons de luxe van ruzie en kinnesinne niet langer permitteren. We hebben ook veel meer oog voor elkaar gekregen, en waardering voor waar de ander in uitblinkt."

Graag in één zin waarom iedereen zondag even 'moet' komen ofwel zou kunnen gaan?
Pastor Halin: "Net zoals de eerste apostelen vergaderden om te zoeken naar eenheid, mogen ook wij zoeken naar eenheid in verscheidenheid, mogen we op zoek gaan om de schriften beter te ontsluiten en zo boodschappers te worden van het recht en het geloof." Dominee Treuren: Het wordt een happening!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant