Kawa Kamal en zijn echtgenoot Chro bij een van de ‘waterlelieschilderijen’.
Kawa Kamal en zijn echtgenoot Chro bij een van de ‘waterlelieschilderijen’.

Koerdische schilder specialist in waterlelies

Actueel 965 keer gelezen

In het prachtige gebouw van Historisch Joris aan de Jorisweg 2a in Delft is vorige week donderdag 17 januari een tentoonstelling geopend van de Pijnackerse schilder Kawa Kamal.

De opening werd verricht door Charles van der Mast die bij het Repair Café Pijnacker-Noord een beetje de 'peetvader' is van Kawa die sinds de start van het Repair Café iedere maand van de partij is om 'in een hoekje' lekker te schilderen. Dat geeft toch een mooie meerwaarde aan de bijeenkomsten van het drankloze Café dat officieel onder de Wijkvereniging Pijnacker-Noord valt. Het waren vooral mensen van het Repair Café die vorige week bij de openingsbijeenkomst aanwezig waren. Een van hen is Marjolijn Schaap die bij GGZ Delfland werkt. Zij had geregeld dat Kawa Kamal tot en met 28 februari flink wat werk kan exposeren in het enige echt historische pand dat nog over is van het Joris van vroeger. De expositie is te zien van dinsdag tot en met donderdag van 11.00 tot 17.00 uur. In het gebouw van Historisch Joris is op de verdieping een museum dat zeer de moeite waard is. Daar is te zien hoe bijzonder er vroeger vaak werd omgegaan met mensen die psychisch niet in of op orde waren. Op de site is praktische informatie te vinden.

Kawa Kamal was in Irak ook al schilder en richtte zich ook destijds al op landschappen. Eén schilderij bij de expositie herinnert daar aan: we zien een Koerdische vrolijk in een kleurrijk berglandschap bezig met het bakken van brood. Ook dat is een prachtig schilderij. Verder zijn het allemaal prachtige Hollandse landschappen waarbij de nadruk ligt op de waterlelies waar Kawa Kamal zich op een zeker moment in is gaan specialiseren. "Ik ben begonnen met water te schilderen en daar zijn de waterlelies later bij gekomen. Waterlelies zijn schitterend mooie planten. Echt lieflijke planten die mooi bloeien. Het is ook mooi om de bloemen 's morgens te zien opengaan en 's avonds weer te zien sluiten."

Er hangen bij Historisch Joris kleinere schilderijen maar ook hele grote. In het oude gebouw worden regelmatig recepties en bijeenkomsten gehouden. "Misschien is er wel een bank of een bedrijf dat nog op zoek is naar een mooi groot of minder groot schilderij om in het kantoor of in de ontvangstruimte op te hangen", aldus Charles van der Mast in zijn openingstoespraakje. Op enkele schilderen is ook de locatie rondom Pijnacker te herkennen. We zien een waterlelieschilderij van het gebied dat je vanaf de Noordkade achteraan het Dobbeplasgebied ziet richting Delft, met de weilanden van Hoeve Biesland. Charles van der Mast zei verder nog dat het schilderen van waterlelies niet eenvoudig moet zijn omdat ze er van dichtbij helemaal niet uitzien als waterlelies. "Dat zie je eigenlijk pas als je er wat verder van af gaat staan. Des te knapper dat je ze van dichtbij zo mooi geschilderd hebt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant