Afbeelding

Pentekeningenboek feestelijk ontvangen

Actueel 402 keer gelezen

Nootdorp - Groot feest in De Boerenstal van Grand Café 1837 in Nootdorp afgelopen vrijdag 14 december. Daar werd onder grote belangstelling het boek 'Nootdorp in pennenstreken' gepresenteerd.

Dat is een boek met 108 pentekeningen van Jan van der Sman, een pentekenaar die verknocht is aan Nootdorp en die de afgelopen dertig jaar zo'n driehonderd plekjes en pandjes in Nootdorp heeft getekend. Een monnikenwerk vanwege de duizenden streepjes die hij moet zetten voordat een tekening compleet is. Het was hoog tijd om een boek uit te brengen met mooie pentekeningen van Jan. De Stichting Cultuur Support Pijnacker-Nootdorp heeft dat gedaan. Het is een geweldig mooi vormgegeven en gedrukt boek geworden. Gerard Nijboer heeft de vormgeving gedaan en Nivo in Delfgauw het drukwerk. Het eerste exemplaar was voor Frank Lips, de teken- en schilderdocent van Jan bij De Damastbloem destijds. Hij noemde Jan een geluksvogel, gezien de kwaliteit van de afdruk van de pentekeningen in het boek dat meteen grif van de hand ging. Het is in een oplage van ruim 400 stuks gedrukt en te koop bij drogist Aad van Leeuwen, de Bruna's in Nootdorp en Pijnacker en bij Van Atten te Pijnacker. Auteur/tekenaar Jan van der Sman was ontroerd toen hij het boek in handen kreeg. Nooit had Jan gedacht dat dit nog eens gebeuren zou, een schitterend boek met zo veel mooie plekken en panden in zijn eigen Nootdorp.

Heel veel van die panden zijn er al niet meer en daarom is het voor veel Nootdorpers een nostalgisch feest van herkenning om door het boek heen te bladeren. Onder iedere tekening heeft Jan een korte toelichting geschreven. Jan is maanden bezig geweest om een zorgvuldige selectie te maken uit het totaal van 300 tekeningen. Uiteindelijk had hij er 108 maar bij het uit de boeken halen van de tekeningen voor het scannen, is er jammer genoeg een blijven steken. Dat is de tekening van het geboortehuis van de familie Rolvink. Laten er nou net bij de feestelijke presentatie van het boek een stuk of vier Rolvinken aanwezig zijn, die natuurlijk op zoek gingen naar 'hun huis'. Jan vond het jammer dat het er niet in staat terwijl het wel de bedoeling was. "Achterin zit een lege bladzijde. Daar plakken jullie hem dan zelf maar in", aldus Jan die ontzettend genoot van het presentatiefeestje in De Boerenstal. Hij had flink wat familie en kennissen uitgenodigd en omdat iedereen welkom was, was het een gezellige drukke boel. De aanwezigen konden het boek met korting kopen voor 22 euro en er gingen meteen 45 over de niet aanwezige 'toonbank'. Onvermoeibaar was Jan bezig om in al die boeken een mooi toepasselijk tekstje te schrijven.

'Nootdorp in pennenstreken'. Te koop voor 24,95 bij Aad van Leeuwen Dorpsstraat, Bruna Nootdorp Parade, Bruna Pijnacker Ackershof en Boekhandel Van Atten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant