Afbeelding

OriGENE-toestel verhelpt rugpijn met maatwerk

Algemeen 726 keer gelezen

Rugpijn, een veelvoorkomende klacht, kan nu ook in Pijnacker aanmerkelijk beter verholpen worden. Dat is te danken aan een nieuw behandeltoestel, dat onlangs is aangeschaft door het Fysiotherapie Pijnacker Centrum aan de Stationsstraat. Door dit toestel, ontwikkeld en getest door wetenschappers en technici onder leiding van de Nederlandse sportarts Frank Bertina, zijn in heel Nederland en delen van Duitsland al tienduizenden mensen met succes van hun rugklachten verlost.

Het aantal patiënten met nek- en rugklachten neemt de laatste jaren behoorlijk toe. Bij fysio- en manueltherapeuten vormen zij een derde van alle werk. Veel gangbare behandelingen richten zich op het bestrijden van de symptomen van rugklachten. Dat ligt anders bij het zogeheten OriGENE-behandeltoestel: dit richt zich op de oorzaak van de rugpijn. Steeds meer therapeuten kiezen voor de behandelmethode die dit toestel mogelijk maakt. Vanaf half 2015 hebben er 260 gecertificeerde therapeuten er maandelijks 20.000 behandelingen mee uitgevoerd.

De ervaringen met de OriGENE-rugtherapie zijn zo veelbelovend, dat de praktijk voor Fysiotherapie Pijnacker Centrum er kortgeleden ook voor heeft gekozen. Volgens Mark van Engelen, de nieuwe eigenaar van dit centrum, kunnen patiënten uit Pijnacker en wijde omgeving daardoor nu ook "de stap nemen naar een leven zonder rugpijn". Alle fysiotherapeuten van deze praktijk zijn speciaal opgeleid en inmiddels gecertificeerde behandelaars.

Het toestel stelt de fysiotherapeuten in staat echt maatwerk te leveren. Het onderlichaam wordt vastgezet; benen en bekken bewegen dus niet mee. Op deze manier wordt de strekbeweging van de onderrug volledig geïsoleerd, en getraind. Ook kan de fysiotherapeut, aan de hand van acht instelbare variabelen, de belasting die het toestel oplegt, volledig toesnijden op de mogelijkheden en beperkingen van de betrokken patiënt. Het toestel kan worden afgestemd op de soort rugklacht, op gewicht, lengte, lichaamsbouw en kracht.

De behandeling kost weinig tijd, zo'n 15 tot 20 minuten, en vindt eenmaal per week plaats. Het aantal behandelingen is afhankelijk van ieders klacht. Het succes van de OriGENE-methode schuilt erin dat de functie van de bewegende wervelkolom wordt hersteld. En terwijl het uithoudingsvermogen van de rug voelbaar verbetert, nemen de pijn en de beperkingen af. Soepel en pijnloos bewegen, een hartenwens van de meeste mensen met rugklachten, wordt weer mogelijk.

De zorgverzekeraars vergoeden de behandelingen vanuit de aanvullende pakketten. Het is niet nodig eerst langs de huisarts te gaan.

Fysiotherapie Pijnacker Centrum
Stationsstraat 1
2641 GH Pijnacker
Tel. 015-3698350
info@fysiotherapie-pijnacker-centrum.nl
www.fysiotherapie-pijnacker-centrum.nl

Uit de krant