Hendro Munsterman is zaterdag 24 november de gastspreker tijdens het patroonsfeest van de Parochie Christus Koning in de kerk aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs.
Hendro Munsterman is zaterdag 24 november de gastspreker tijdens het patroonsfeest van de Parochie Christus Koning in de kerk aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs.

Parochie Christus Koning viert patroonsfeest in Berkelse kerk

Actueel 720 keer gelezen

Oostland - Het jaarlijkse patroonsfeest van de Parochie Christus Koning (met daarin de kernen Pijnacker, Nootdorp, Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek) wordt ditmaal gevierd komende zaterdag 24 november. Als locatie is gekozen voor de RK-kerk aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs.

Gastspreker tijdens de feestelijkheden is theoloog en journalist Hendro Munsterman, die aan meerdere opleidingen in universiteiten in Frankrijk theologie en godsdienstwetenschappen doceert. Daarnaast is Munsterman bekend vanwege zijn niet aflatende inzet om rooms katholiek nieuws te verspreiden via sociale media. Hij is sinds 2015 de vaste Vaticaan-commentator van het Nederlands Dagblad en regelmatige radio- en televisie-interviews gaven hem de nodige bekendheid.

Kerk als groeiplek
"Wat heeft de kerk ons vandaag de dag nog te zeggen? Wat kan ons innerlijk raken, wat kan ons doen groeien en opleven? Die vraag stellen wij ons op het Christus Koningfeest dat vlak voor de Advent wordt gevierd. We kijken op die laatste dag van het kerkelijk jaar terug, maar ook vooruit naar het komende licht.

Hoe kan het Christendom licht voor de wereld en de mensen van vandaag zijn", steekt Hendro meteen van wal. Een man, zo blijkt al snel in het gesprek, die kijkt vanuit een 'wereldblik'. "Mensen willen alles weten. Niet alleen wat er lokaal gebeurt, maar ook in de wereld. We globaliseren en het mooie daarvan is dat je ook ideeën opdoet in andere landen. Als verslaggever van het Vaticaan reis ik veel, zie en beleef ik heel veel; ook in nieuwe spanningsvelden. Ik doe inspiratie op en realiseer me dat we die inspiratie niet kwijt moeten raken."

Misbruik
Het gesprek komt vervolgens op het nieuws dat al geruime tijd als een schaduw over de katholieke kerk hangt: misbruik. "Daar mogen we niet over zwijgen! Het gebeurt overal en nog steeds, maar het vuil in de straat van een ander maakt je eigen straat niet schoon. Er bestaat gelukkig zo iets als voortschrijdend inzicht, dus weg met de gesloten cultuur. We moeten werken aan een transparante kerk voor iedereen."

Lezing
In de lezing van Hendro Munsterman kijkt hij met alle aanwezigen hoe je vandaag licht kunt zijn in de wereld met duistere kanten. "Een grote uitdaging, maar ook een mooie. Hoe willen we vandaag kerk zijn, hoe kan de kerk een groeiplek zijn in naastenliefde, innerlijkheid en zelfkennis? Wanneer katholieken Christus met de term Koning aanduiden dan doen ze dat omdat hij degene was die diende. Hij wilde de dienende koning zijn op herderlijke wijze, ver van alle triomfalisme. 'Wie ik ben en worden mag' stonden en staan centraal. En onder het as van de christelijke traditie liggen schatten verborgen die ons in staat stellen om als mens te groeien."

Ervaring
Wat is geloofservaring, wat zit er achter het dogma? Boor levende ervaringen aan; het diep menselijke ervan, dan wordt christendom levend. Dan worden we een kerk van groei; met diepmenselijke ervaring die ons doet opleven. Het onvoorwaardelijke hieraan is, dat iedereen ontvangen moet worden zoals hij of zij is. Dat moeten we als kerk nog meer uitdragen. Een luisterende kerk die probeert te begrijpen wat er speelt; in zowel vreugde als zorgen. Onvoorwaardelijk luisteren; niet beginnen met praten, maar luisteren. We zitten met elkaar midden in een omslag en Paus Franciscus heeft daar een duidelijke bijdrage in."

Het thema van het patroonsfeest nog eens accentuerend besluit de gastspreker met: "God komt telkens anders naar ons toe. Samen zijn we op zoek naar kerkvormen voor de 21ste eeuw. Onze uitdaging is het om te ontdekken hoe Hij vandaag naar ons toekomt, op een manier die ons doet groeien en nooit buiten onze ervaring om."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant