Afbeelding
Resultaten onderzoek

Pijnacker-Nootdorp verdeeld over vuurwerk

Actueel 1.551 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De afgelopen jaren is er veel discussie over het afsteken van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw. In 2014 is de tijd waarin vuurwerk afgestoken mag worden al drastisch ingeperkt. Waar voorheen al om 10.00 uur geknald mocht worden, begint de legale afsteektijd tegenwoordig om 18.00 uur. Wat vinden inwoner van Pijnacker-Nootdorp eigenlijk van vuurwerk? Zijn ze voor een vuurwerkverbod of moeten ze daar niets van weten? Telstar Online/Eendracht heeft in samenwerking met het lokale Burgerpanel de vuurwerkopinie in Pijnacker-Nootdorp onder de loep genomen.

Uit onderzoek blijkt dat de meningen behoorlijk verdeeld zijn in Pijnacker-Nootdorp. 43% vindt een vuurwerkverbod in de gemeente Pijnacker-Nootdorp op zijn plaats. "Met een vuurwerkverbod los je een heleboel problemen op, namelijk dat je op grote schaal dronken mensen met gevaarlijke stoffen aan de gang laat gaan. Minder stress voor mens en dier. Een centrale vuurwerkshow, uitgevoerd door professionals, zou dan alsnog mensen van vuurwerk moeten kunnen laten genieten, en dan is het daarna ook klaar", schrijft iemand. De andere helft van Pijnacker-Nootdorp is het hier niet mee eens. Een inwoner schrijft: "De hetze tegen vuurwerk berust op willekeur. Alcohol veroorzaakt bijvoorbeeld veel meer schade, ongelukken en eist ieder jaar véél meer levens. Bovendien: de meeste overlast komt door gedrag dat al verboden is." 55 procent van de inwoners is voor een centrale vuurwerkshow; 51 procent vindt deze show georganiseerd moet worden door de gemeente, terwijl 29 procent het eerder een particuliere aangelegenheid vindt. Vijftien procent zou zeker naar de vuurwerkshow komen kijken, 40 procent 'misschien' en 45 procent laat de show liever links liggen. Vijfentwintig procent zou in het geval van een centrale vuurwerkshow nog steeds evenveel vuurwerk afsteken. Zes procent zou stoppen en eveneens 6 procent zou minder vuurwerk afsteken.

Traditie
Een grote meerderheid vindt vuurwerk leuk om naar te kijken: 64 procent. "Ik begrijp de dat het voor velen als overlast wordt ervaren maar daar wordt 364 dagen per jaar al rekening me gehouden. Het is geven en nemen", vindt een inwoner. Zeven procent houdt niet van vuurwerk, en 14 procent heeft zelfs een hekel aan vuurwerk. Vooral vanwege het risico op ongelukken, het milieu en geluidsoverlast. De associaties die mensen bij vuurwerk hebben zijn veelzijdig. 'Traditie', zegt 58 procent. 'Gezelligheid' en 'vreugde' kunnen op respectievelijk 38 en 26 procent van de stemmen rekenen. De meeste mensen (55%) vinden het vooral 'leuk om naar te kijken'. Toch denken ook veel mensen (46%) aan het gevaar en de ongelukken. 48 procent denkt aan geluidsoverlast en 44 procent aan de milieuschade. Velen vinden het ook geldverspilling. Vuurwerkvrije zones is ook een veel genoemde oplossing (70%). Deze zones zouden dan vooral moeten komen bij verzorgingshuizen, in winkelcentra en in de natuur of op plekken waar veel dieren zijn. Bijna zestig procent vindt dat de gemeente deze plekken moet aanwijzen en dat het een verplicht karakter heeft. De huidige regelgeving legt het initiatief bij de burger. Mensen kunnen pro-actief contact opnemen met de gemeente en een vuurwerkvrije zone aanwijzen.

Bekijk hieronder het volledige (PDF) onderzoek. Aanmelden voor het Burgerpanel, kan op tippijnackernootdorp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant