Afbeelding

Aan de slag voor strak ingedeeld tuinbouwgebied

Actueel 790 keer gelezen

Glastuinbouwbedrijven van de gemeente Pijnacker-Nootdorp en een gedeelte van het tuinbouwgebied van de gemeente Lansingerland, elk aan weerszijden van de N470, staan aan de vooravond van grote veranderingen. Met de aanbevelingen van het rapport 'Doorstart Herstructurering Glastuinbouw' kan men aan de slag voor een strak en goed ingedeeld glastuinbouwgebied dat voorlopig de naam 'Het Kleihoogt' draagt.

In 't Manneke in Berkel en Rodenrijs en in aanwezigheid van vele betrokken ondernemers werd door voorzitter Piet van Adrichem van Stichting Fes Bedrijfsleven Oostland (SFBO) het rapport van de inventarisatie voor de herinrichting van het tuinbouwgebied aangeboden aan Fabian van der Horst (Rabobank Zuid-Holland Midden) "Helemaal op zijn plaats, als blijk van waardering voor de inzet van de Rabobank", aldus Van Adrichem die de toehoorders een kijkje in de geschiedenis van SFBO gaf en een tipje van de sluier oplichtte over de financiering voor de herindeling van het glastuinbouwgebied. Partners van SFBO Ilone Douma-Ammerlaan (VNO-NCW Oostland) en Theo Ammerlaan (LTO Glaskracht Midden Zuid-Holland) namen eveneens het kersverse rapport in ontvangst.

De ontwikkelingsfase van het gebied, waarvoor toenmalig staatssecretaris Bleker in 2011 de starthandeling verrichtte, lag een aantal jaren stil als gevolg van de economische crisis. In de zomer van 2017 werd een herstart gemaakt met het project. Aangezien de ondernemers weer bereid lijken om te investeren is nu het moment aangebroken om daadwerkelijk te starten met de herstructurering van het tuinbouwgebied. Het geld uit het landelijke Fonds Economische Structuurversterking (FES) is bestemd voor de aanpassing infrastructuur in het gebied. Tussen de N470 en de Katwijkerlaan wordt de Oostelijke Randweg aangelegd. Het eerste deel van deze weg is in het derde kwartaal van 2019 gereed. Verwacht wordt dat in 2020 de gehele Oostelijke Randweg klaar is.

Het huidige gebied kan volgens Van Adrichem 'makkelijk verdubbeld worden'. "Die ruimte is er." Voor het tot stand komen van deze groei zal nog het nodige moeten gebeuren, zoals de bereikbaarheid en de ontsluiting verbeteren, betere internetverbindingen aanleggen, het verplaatsen van woningen, het aanpassen van waterbergingen en aansluiting bewerkstelligen op de nog te realiseren warmterotonde. De betrokken partijen hebben afgesproken dat de herstructurering van het gebied door private partijen wordt uitgevoerd. SFBO, opgericht door LTO Glaskracht Midden Zuid-Holland en VNO-NCW Oostland, onderzocht de afgelopen tijd welke kansen er zijn voor ondernemers in het gebied. Negenenzestig bedrijven zijn hiervoor uitgebreid geïnterviewd over hun toekomstplannen. Volgens Leonie Claessen (LTO Noord Glaskracht, Stichting FES Bedrijfsleven Oostland) gaf de helft van de ondernemers tijdens deze vertrouwelijke 'keukentafelgesprekken' als toekomstbeeld aan om door te willen gaan en zelfs te willen groeien of te vernieuwen.

"Van de andere helft wil een aantal stoppen vanwege het gebrek aan opvolgers, of zij gaan een hele nieuwe uitdaging aan," aldus Claessen die in vogelvlucht de hoofdpunten uit het rapport verduidelijkt. "Er zal een balans gezocht worden tussen de kansen en de knelpunten in het gebied waarin het grootste deel een duurzame glastuinbouwbestemming heeft." De ondernemers kunnen volgens haar rekenen op begeleiding door een ambtelijke projectgroep." De beleidsspecialist houdt, net als Van Adrichem, een pleidooi voor een betere bereikbaarheid van het gebied. "Menig TomTom slaat er op hol en de nummering is onoverzichtelijk, dit verdient echt extra aandacht", is haar conclusie. Op basis van de aanbevelingen van het rapport en het draagvlak onder de ondernemers is er maar één conclusie: Op korte termijn starten met een planmatige herstructurering van dit gebied. Een efficiëntere indeling levert niet alleen een betere bedrijfsvoering op voor de ondernemers maar zal ook de concurrentiepositie van het gebied vergroten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant