Balletstudio Belinda zorgde met bijpassende bewegingen in combinatie met bewegende beelden op een groot scherm voor een totaalervaring.
Balletstudio Belinda zorgde met bijpassende bewegingen in combinatie met bewegende beelden op een groot scherm voor een totaalervaring.

Unieke uitvoering van The Armed Men in DSVP-hal

Actueel 732 keer gelezen

Pijnacker - In de aanloop naar de grote herdenking van honderd jaar einde Eerste Wereldoorlog op zondag 11 november was in Pijnacker op vrijdag 9 en zaterdag 10 november ook een soort herdenking in de vorm van de uitvoering van het muziekstuk The Armed Men van Karl Jenkins.

Deze Engelse componist schreef het werk rond de eeuwwisseling, dus aan het eind van de twintigste eeuw na Christus die als een van de meest oorlogszuchtige eeuwen de historie in gegaan is. Een eeuw met twee gruwelijke Wereldoorlogen. The Armed Men laat zowel de oorlog klinken als de vrede. Er zitten schitterende harmonieuze stukjes muziek in met als hoogtepunt het fenomenaal mooie Benedictus met strijkers en zang, maar er zijn ook delen waarin je het gedonder van oorlog volop terughoort. Het publiek in de DSVP-hal schrok zich soms rot als een paukenist weer even een 'hengst' op een instrument gaf. Het evenement was opgezet door het Pijnackerse Oratoriumkoor Cantando dat van voor de Eerste Wereldoorlog stamt. In 1910 is het opgericht. Heel lang was de naam Hallelujah en die is later bewust wat 'ontchristelijkt' door er Cantando van te maken.

Een jaar lang zijn dirigent Hans van Rutten en het koor bezig geweest met The Armed Men dat alleen uit te voeren is met een groot orkest erbij. Het negentig mensen tellende koor werd daarom begeleid door het 75 spelers grote Delfts Symphonie Orkest. Koor en orkest overtuigden bijzonder. Verder waren er nog drie prima solisten van de partij: alt Martine Straesser, bariton Berend Eijkhout en Azanzanger Ahmed Hamdaoui die de oproep tot gebed zingt die in Islamitische landen vijf keer per dag vanaf de minaret van de moskee klinkt. Jenkins heeft dat bewust opgenomen in zijn compositie om aan te geven dat overal in de wereld mensen bij elkaar komen in vredig gebed, of ze nu tot God, Allah of welk opperwezen ook bidden.

Een trompettist speelt The Last Post in de aanloop naar een moment van stilte.

The Armed Men bestaat uit dertien onderdelen die allemaal prima werden beschreven in het prachtige programmaboek. Nooit zo'n mooi groot kleurrijk programmaboek gezien bij een dergelijke uitvoering, financieel mede mogelijk gemaakt door lokale adverteerders. Het publiek, vrijdag en zaterdag tegen de vierhonderd mensen, kon via het programmaboek alles goed volgen en meteen kennisnemen van de achtergronden van de verschillende onderdelen. Compleet met vertaling in het Nederlands vanuit het Engels en het Latijn. Zo was alles tot in de puntjes verzorgd, ook de aankleding van de zaal, de grote sporthal van DSVP. Een dergelijke ruimte was nodig om alles en iedereen te kunnen huisvesten. Het was allemaal uitstekend in orde, ook de aankleding met vloerbedekking en de versiering met klaprozen, hét symbool van de Eerste Wereldoorlog. De mensen van Cantando zijn maanden bezig geweest om 'poppy's' te haken, zodat alle aanwezigen er een uitgereikt konden krijgen bij aankomst. In de zaal en buiten hingen levensgrote klaprozen.

In het programmaboek stond het gedicht 'In Flanders Fields' van John McCrae die beschrijft hoe op de slagvelden en tussen de grafkruizen de klaprozen groeien en bloeien. De klaproos doet het goed op omgewoelde grond. Zo is de klaproos het symbool geworden van nieuw kleurrijk leven temidden van alle doodse (g)rauwheid van oorlog, pijn en verlies. Behalve een koor en een groot orkest was er ook een balletgezelschap van de partij: Belinda uit Nootdorp. Op twee plaatsen bewogen ze stijlvol mee met de muziek. Tezamen met de balletbeelden en –bewegingen ervaarde het publiek The Armed Men als een totaalbeleving van geluid en beeld. Soms overweldigend en wreed en dan weer harmonieus en lieflijk. Uiteindelijk is The Armed Men een oproep tot harmonie en vrede, zonder dat de realiteit van macht, bewapening en oorlogszucht uit het oog wordt verloren. In iedere mens zit vrede maar ook oorlog. De kunst is om de vrede de boventoon te laten voeren! En dat gebeurt dus aan het eind van het vijf kwartier durende stuk met onderdeel 13, Better is peace than always war. Onderdeel 13 moet dus vrede en geluk brengen. De laatste woorden zijn: God zal alle tranen wissen en er zal geen dood meer zijn. Geen rouw, geen jammerklacht, geen pijn meer! Je kunt er in geloven. In elk geval kan Cantando terugkijken op een perfect project!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant