Afbeelding

Repair Café Pijnacker-Noord krijgt 3D-printer dankzij sponsoring

Actueel 1.267 keer gelezen

Het Repair Café Pijnacker-Noord is een 3D-printer rijker. Zaterdag 3 november is het apparaat feestelijk overhandigd en meteen in gebruik genomen. Dat gebeurde tijdens het maandelijkse Repair Café bij basisschool De Schatkaart. Daar is iedere eerste zaterdag van de maand een Repair Café waar mensen in principe gratis 'iets kapots' kunnen laten repareren. Er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd.

De verslaggever van Telstar/Eendracht kwam iets te laat bij de officiële overhandiging, maar hij had drie goede smoezen: zijn vervangende fiets is niet zo snel, zijn klok was kapot (die liet hij ter plekke repareren!) en Scouting Nootdorp was halverwege de Oudeweg pepermunt aan het verkopen voor het goede doel: het onderhoud aan het gebouw en het vervangen van een ontvreemde aanhanger. Bart Ennema, een van de drijvende krachten achter het Repair Café Noord, was al begonnen aan zijn toespraak. Hij vertelde dat het reparatiecafé in Noord vanaf 2014 met succes draait. Er zijn iedere zaterdag rond de dertig reparaties en het 'slagingspercentage' is zeventig procent, aldus de voormalige onderwijsman. En dat allemaal dankzij een legertje technische vrijwilligers m/v.

Het percentage 'gered' – zo staat het op het aanmeldbriefje – zal nog verder omhoog gaan nu er een 3D-printer is om kapotte onderdelen opnieuw te produceren. Een onderdeeltje van een Senseo-koffiezetapparaat kan bijvoorbeeld afgebroken zijn en niet meer te lijmen. Opnieuw produceren met de 3D-printer kan dan alsnog 'redding' betekenen voor het apparaat. De filosofie achter het Repair Café is dat je spullen waar iets mee is een tweede leven kunt geven. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Het is immers onzinnig om een apparaat weg te moeten gooien terwijl er slechts één heel klein onderdeeltje kapot is. Dat is de oude wegwerpmaatschappij waar we van af moeten.

Het Repair Café Pijnacker-Noord is niet het allereerste in Nederland met een 3D-printer maar wel een van de eerste. Deze apparatuur is de laatste jaren een stuk goedkoper en toegankelijker geworden. Voor rond de 800 euro heb je een goede. Met de benodigde laptop en bijbehorende software is ook ongeveer 800 euro gemoeid. Voor een Repair Café te gortig om aan te kopen maar met sponsoring lukt het. De 3D-printer is beschikbaar gesteld door Floris Holtkamp van de bedrijven Adfidum en Ellf. Met Ellf, de nieuwe naam voor Ronalex, verschaft Floris dienstverlening op het vlak van hypotheken en financieringen. Met Adfidum ondersteunt hij startende ondernemers. Hij werkt vanuit huis in Pijnacker-Noord.

De ICT-ondersteuning en de bijbehorende laptop zijn beschikbaar gesteld door het bedrijf Reset waar de Roland Ketel uit Klapwijk mede-eigenaar van is. Het bedrijf verleent allerlei dienstverlening op het gebied van servers, werkplekinrichting, clouddiensten, enzovoort. Het bestaat nu elf jaar en het is snel gegroeid. Er werken nu zo'n 35 mensen en de vestigingsplek is Wateringen. Roland en zijn broer Marc zijn ook betrokken bij het Repair Café en dan is de verbinding snel gelegd.

Het idee voor de 3D-printer is geboren tijdens een buurtbarbecue waar Floris Holtkamp ook bij aanwezig was, evenals Anton de Fockert, de man die het apparaat kan bedienen. Dat is voor een 'leek' niet weggelegd. Er waren zaterdag op de dag van de overhandiging nog meer 3D-printers aanwezig om te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Je kunt er alles mee maken, van eetbare pannenkoek tot betonplaat. Roland Ketel heeft bijvoorbeeld een klein prullenbakje gemaakt dat hij bij het Repair Café gebruikt. Er stond op een tafel ook een kleine expositie van allerlei objecten die met 3D gemaakt zijn, met als pronkstuk een dinosaurus van plastic waarvoor een 3D-printer zo'n 240 uur heeft staan draaien.

Bart Ennema toonde grote dank voor het apparaat waarmee het Repair Café een stap vooruit maakt. Floris voerde ook kort het woord en namens Reset deed dat Hugo Peltenburg(CEO). De mannen bleken blij dat ze op deze manier een bijdrage leveren aan de verdere professionalisering van het Repair Café. Het is voor het Repair Café en voor de 'reparateurs' die op allerlei gebied bezig zijn, een mooie moderniseringsslag. Iedere eerste zaterdag van de maand kun je bij het Repair Café terecht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant