John Verheusen was altijd al bezig met natuur en tekenen.
John Verheusen was altijd al bezig met natuur en tekenen.
Mijn Job is Top

Landschapsarchitect John Verheusen

Actueel 1.142 keer gelezen

John Verheusen is iemand die graag zelfstandig werkt maar bij voorkeur wel met een team. Het is een combinatie die de zzp-er op het lijf geschreven is. "Als landschapsarchitect kijk ik wat er in een gebied te zien, te beleven en te doen is waarna ik de juiste mensen om mij heen verzamel en aan de slag ga met een project."

John Verheusen groeide op in de buurt van het Haagse Bos en was altijd al bezig met natuur en tekenen. "Jaren later kwam ik op een beroepenmarkt in contact met een landschapsarchitect waardoor bij mij het kwartje viel. Ik vertrok naar Gent voor een creatieve opleiding en vond daarna een baan bij de gemeente Amsterdam. Ik heb heel wat straten en pleinen ontworpen maar het meest bijzondere project was de renovatie van het Vondelpark. Na de roerige jaren 70 en gebrekkig beheer in de jaren 80 was veel schoonheid van dit prachtige 19e-eeuwse landschapspark verloren gegaan. Met het nieuwe ontwerp werd het park in ere hersteld. We maakten het niet alleen mooi, maar zorgden er ook voor dat het voortaan mooi blijft. Wat ik daar gedaan heb dàt wilde ik vaker doen. Zestien jaar geleden besloot ik heel doelbewust om zzp-er te worden. Zo kan ik elke paar jaar iets anders doen. Dat varieert van ontwerpen tot beheren, zowel in de stad als ook in de natuur." Projecten van Staatsbosbeheer en de gemeente Amsterdam vullen op dit moment de werkweek van Verheusen. "Met dit werk kan ik zeer gemotiveerd iets doen wat ik ontzettend leuk vind. Het voelt eigenlijk als hobby. Het is toch fantastisch dat ik ervoor betaald krijg?"

Een van de meest recente projecten waar de landschapsarchitect met enige trots over vertelt is natuurspeelplaats de Bergse Vallei in het Lage Bergse Bos in Bergschenhoek. "Het is een van de recreatiegebieden in de regio die wel een kwaliteitsimpuls kan gebruiken." Rondom restaurant de Bergse Plas was een soort oerwoud ontstaan, het was er donker en pleintjes aan het water waren overwoekerd door groen. Inmiddels is deze plek veranderd van een donker bos naar een mooie lichte, glooiende vallei aan het water. "Recreanten zijn de laatste jaren nogal veranderd", concludeert Verheusen. "Er moet meer te beleven zijn in het groen. "We plaatsten een fontein, een bruggetje en stapstenen waardoor er een ontdekkingstocht ontstond langs en door het water. Op die manier is de bestaande waterpartij betrokken bij de speelplaats. Ik doe zoiets niet alleen hoor," benadrukt de projectleider, "ik werk samen met een team en voordat ik begon aan dit project, sprak ik met bewoners, recreanten en de eigenaar van het restaurant. Dat 'mensenstukje' is ook een belangrijk deel van mijn werk."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant