Afbeelding

Ontbijten met de burgemeester: 'Waar is de muesli?'

Actueel 906 keer gelezen

Hoe is het om burgemeester te zijn? Hoe veel uur maakt u op een dag? Wat moet u allemaal doen? Houdt u van dieren? Heeft u een man? Wat is uw lievelingseten? Waarom is het burgemeester en niet burgemeesteres? Doet u ook aan sport? Moet u altijd netjes gekleed zijn? Een spervuur aan vragen kreeg burgemeester Francisca Ravestein dinsdagmorgen om half negen op zich afgevuurd. En dan is het wel grappig dat er ineens een vraag tussendoor komt die niet specifiek voor de burgemeester bestemd lijkt: 'Waar is de muesli?'

Groep 6 van de openbare basisschool De Bonte Tol uit Pijnacker/Tolhek was dinsdagmorgen heel vroeg aanwezig in de raadzaal, het walhalla van het bestuurscentrum van de gemeente waar later die dag de begrotingsvergadering zou plaatsvinden. Dus als de raadsleden nog een kruimeltje hebben gevonden dan was dat afkomstig van de overigens keurig etende kinderen van groep 6 van meester Ashok. Volgens de kinderen de beste en de liefste meester van de school waar zelfs drie mannen lesgeven. En dat op een totaal van negen groepen.

Meester Ashok leidde de troepen met natuurlijk rustig gezag. Toen er aan het eind een foto gemaakt moest worden van de overhandiging van een cheque en de kinderen wat uitgelaten werden na een uurtje stilzitten, zei hij heel rustig: "Willen jullie proberen van elkaar af te blijven." En onmiddellijk was er rust. Het bezoek van groep 6 van De Bonte Tol was in het kader van de Nationale Ontbijtweek die aandacht vraagt voor goed ontbijten voordat je aan je werk- of schooldag begint. De burgemeester verzekerde de kinderen dat ze iedere dag goed ontbijt omdat een werkdag van een burgemeester heel lang kan zijn. "Gisteravond was het laat. Vanmorgen moest ik vroeg op om hier te zijn en vanavond wordt het weer laat omdat er een raadsvergadering is."

Tussen de ontbijthappen door stelden de kinderen vraag na vraag. Uit de antwoorden bleek dat mevrouw Francisca Ravestein nu elf jaar burgemeester is nadat ze veel ervaring had opgedaan in gemeenteraden en ook de Tweede Kamer. Ze vindt het vak mooi en heel gevarieerd. Ze was 54 jaar toen ze begon, dus ze is nu 65 jaren jong.

Ze houdt van sport en dan vooral van basketbal. Door een zeer been lukt zelf spelen niet meer, maar wel is ze voorzitter van de basketbalbond. Ze kijkt naar veel sporten en heeft in het weekend heel erg genoten van Epke aan de rekstok. Ze houdt van dieren, onder meer honden, maar door haar drukke baan heeft ze alleen een vijver met visjes die ze bijtijds voert. Ze woont in Pijnacker, maar haar adres vertelt ze niet.

Voor het werk is ze altijd netjes gekleed maar in het weekend in een spijkerbroek naar de supermarkt moet kunnen. Haar lievelingseten is Chinees en ze woont samen met een vriendin en dat lijken de leerlingen van De Bonte Tol heel normaal te vinden! Haar voornaam is Francisca. Ze is vernoemd naar haar oom Frans. Ze heeft zelf geen kinderen maar ze vindt kinderen wel heel leuk! Gamen doet ze niet, dus ze heeft ook geen lievelingsgame.

Ja en waarom is het burgemeester en geen burgemeesteres? Dat komt omdat burgemeester een 'beroepsnaam' is die voor mannen en vrouwen geldt. Ja en hoe word je burgemeester? Gewoon solliciteren en vertellen waarom je denkt dat je een goede burgemeester bent voor de gemeente waar je burgemeester van wilt worden. Een school of opleiding voor burgemeesters is er niet? "Je wordt benoemd en je gaat beginnen dan zie je wel hoe het gaat!"

Aan het eind van het ontbijt overhandigde de burgemeester een cheque als betaling voor het ontbijt. Het geld – 500 euro – is voor de Stichting Kinderpostzegels. Een van de leerlingen nam de cheque in ontvangst en daarna werd er nog even een gezellige groepsfoto gemaakt. De burgemeester ging snel naar een vergadering en de leerlingen van De Bonte Tol fietsten rustig terug naar school, met een goed ontbijt achter hun kiezen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant