Afbeelding

Wind als duurzame energiebron

Algemeen 430 keer gelezen

In Nederland is wind een belangrijke bron van groene stroom. Windmolenparken worden fors uitgebreid, en ook in het Nederlandse landschap komen windmolens steeds meer voor. Windmolens hebben veel voordelen. In Nederland is er bijna altijd wind en met een enkele molen kun je relatief veel energie opwekken. Een belangrijk nadeel is echter het uiterlijk.

Windmolens zijn gigantisch en worden door veel mensen niet bepaald mooi gevonden. Daarnaast maken ze veel herrie. Mede door deze nadelen worden windmolens niet veel in stedelijke omgevingen gezien. Lelystad denkt hiervoor een oplossing gevonden te hebben.

'Windbomen' als eyecatcher
De ondernemersvereniging Hart van Lelystad (HvL) heeft tijdens de motiemarkt van gemeenteraad geopperd duurzame bomen in het stadshart te plaatsen. Via deze 'windbomen' kan energie opgewekt worden. Niet alleen dit laatste is positief aan de bomen, ze zien er ook nog eens goed uit en een deel van de energie opgewekt door de boom kan direct worden gebruikt. De voorzitter van HvL, Gerard van der Meulen, wil graag rondom de boom zitplekken realiseren. Hier kunnen bezoekers hun laptop of mobiele telefoon opladen. Daarnaast kunnen de bomen in de avonduren dienen als lichtbron, wat het gevoel van veiligheid in de stad kan vergroten. De energie die resteert moet beschikbaar worden voor de ondernemers van het stadshart. Mogelijke locaties die worden genoemd voor plaatsing van de bomen zijn momenteel het Stadhuisplein, het Agorahof en een invulling bij de herinrichting van de Waag en Promesse.

Investering
Natuurlijk gaat de aanleg van de 'windbomen' gepaard met flinke kosten. De ondernemers zouden dit willen opbrengen in samenwerking met de gemeente en vastgoedeigenaren. Tevens geeft de voorzitter van HvL te kennen dat er verschillende subsidiemogelijkheden zijn. Hij heeft deze mogelijkheden gedeeltelijk al samen met de leverancier onderzocht, en staat open om deze mogelijkheden verder te bekijken met partijen als de gemeente en provincie.

Zelf duurzaam zijn
Je kunt ook zelf het verschil maken en je leven duurzamer maken. Aan het einde van het jaar is het tijd om over te stappen naar een andere energieleverancier. Als je duurzaam bezig wilt zijn dan kun je voor groene energie kiezen in plaats van grijze energie.

Groene energie vergelijken
Het vergelijken van energieleveranciers die groene energie leveren kun je bijvoorbeeld doen met de vergelijkingssite Overstappen.nl. Op deze site kun je de goedkoopste en meest duurzame energieleverancier kiezen. Geef na het invullen aan dat je alleen groene stroom wil hebben en je kunt meteen beginnen met vergelijken.

Uit de krant