Prof. dr. Frits van Oostrom is universiteitshoogleraar. (foto: Brian Smeulders)
Prof. dr. Frits van Oostrom is universiteitshoogleraar. (foto: Brian Smeulders)

Lezing door Frits van Oostrom over Jan van Brederode

Actueel 663 keer gelezen

Pijnacker - Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos als ridderlijke huurling. Hij nam deel aan de Slag bij Azincourt in 1415 en eindigde in een naamloos graf.

In zijn boek Nobel Streven, het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Bredero, reconstrueert Frits van Oostrom de loop van Bredero's bizarre leven. Het is met verbluffende details en vol geestdrift geschreven. Op 28 oktober 2018 is dit boek bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs. Inmiddels zijn er al meer dan 60.000 exemplaren van deze biografie verkocht.

Rechercheur van de Middeleeuwen, zo werd Frits van Ooststrom door Bas Blokker in de NRC omschreven. Prof. dr. Frits van Oostrom is universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Utrecht en winnaar van o.a de AKO Literatuur Prijs en de Spinoza Prijs. Hij was voorzitter van de Commissie die de Nederlandse Canon in 2006 presenteerde. Als geen ander weet hij in lezingen de duistere Middeleeuwen tot leven te wekken. Behalve de Libris Geschiedenis Prijs ontving Frits van Oostrom heel recent de Gouden Penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunst. Hij is de eerste Nederlander die deze belangrijke penning in ontvangst mocht nemen.

De lezing vindt plaats op woensdag 14 november 2018 in 'De Acker', Park Berkenoord 2, Pijnacker. Aanvang 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis voor leden. Belangstellende niet-leden zijn ook van harte welkom (bijdrage € 5). Voor nadere informatie over de lezingen en andere activiteiten kijk je op www.hgop-pijnacker.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant