Afbeelding

Intiem afscheid nemen in je eigen omgeving

Algemeen 760 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Een wens van veel mensen als het einde van het leven in zicht is, is thuis sterven. Intiem afscheid nemen in nabijheid van geliefden. Maar hoe organiseer je dat? De duur van de laatste fase is lastig in te schatten. Je wilt dat je naasten er zijn, maar niet alle zorg op zich hoeven nemen. Je wilt niet dat direct betrokkenen overbelast raken en het niet meer volhouden.

Op het moment dat je te horen krijgt dat geen enkele behandeling je meer kan genezen, lijkt het of de grond onder je voeten wegvalt. Eerst is er ongeloof en verdriet, daarna komen ook de vragen: 'Wat en hoe nu verder? 'Hoelang gaat het duren?' 'Hoe wil ik deze laatste fase vormgeven?' 'En waar?'

Er zijn verschillende mogelijkheden zoals een hospice en een bijna-thuis huis. De wens van veel stervenden is om thuis te blijven in vertrouwde omgeving. Medische professionele zorg thuis is goed te organiseren. Stichting Vrijwilligers Terminale Zorg Pijnacker-Nootdorp kan tijdens deze intensieve periode kosteloos aanvullende ondersteuning thuis bieden. Deze aanvullende ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit hulp bij eten en drinken, bezoek begeleiden, een luisterend oor bieden of er gewoonweg 'zijn' voor de cliënt en mantelzorger(s). Onze ervaren, opgeleide en toegewijde vrijwilligers kunnen ingezet worden tussen 7.00 uur en 23.00 uur.

Van nabestaanden krijgen we vaak te horen dat ze onze vrijwilligers beter eerder hadden kunnen inschakelen. Onze ervaring is dat mantelzorgers vaak zelf onderschatten hoe belangrijk het is om ook in die intensieve laatste fase van hun dierbare weer even op te laden door tijd voor zichzelf in te plannen. Dat kan die paar uur sporten zijn, die wekelijkse kaartclub of een middagje uitwaaien op het strand. Ook op die momenten zijn onze vrijwilligers er voor u. Zij kunnen even voor u 'invallen'.

Mocht u per direct een hulpvraag hebben of wilt u meer weten over het werk van Stichting Vrijwilligers Terminale Zorg Pijnacker-Nootdorp, neem dan contact op met onze coördinator op 06 - 113 883 40 of mail naar vtz.pijnacker.nootdorp@gmail.com. Meer informatie vindt u ook op de website: www.terminalezorgpn.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant