Afbeelding
Mijn Job is Top

Bas Jongbloed, beleidsondersteuner bij de brandweer

Actueel 1.169 keer gelezen

Voor Bas Jongbloed was het geen jongensdroom om bij de brandweer te gaan. "Ik dacht altijd meer aan de marine of de politie," vertelt de in de bollenstreek geboren en getogen medewerker van Veiligheidsregio Haaglanden. Van zijn baan als beleidsondersteuner bij de brandweerkazerne Pijnacker-Nootdorp geeft de planning, maar vooral het resultaat daarvan, hem het meeste voldoening. "Ik krijg daar echt een kick van."

Bas speelde vroeger 'politie en boefje' met zijn vriendjes, maar wist toen nog niet dat zijn werk later zoveel raakvlakken met veiligheid zou hebben. Hij volgde de opleiding Handhaving Toezicht en Veiligheid. Het marineverhaal was op de achtergrond geraakt. Bas had namelijk een andere jongensdroom. Hij hoopte verder te komen met zijn voetbaltalent. "Ik was gevraagd voor ADO Den Haag." In overleg met zijn ouders besloot Bas echter helemaal voor de studie te gaan. "Nu denk ik weleens, wat als ik tóch doorgekomen was met voetbal", mijmert Bas heel even, waarna hij al snel verder vertelt dat hij ooit dacht om bij de politie te gaan. "Het leek mij onwijs gaaf werk. Geen dag is hetzelfde, maar ik zag mijzelf dat over twintig jaar niet meer doen." Bas ging verder leren, deed een uitstapje aan de juridische kant en meldde zich aan bij de Hogeschool Den Haag voor Integrale Veiligheidskunde.

Een stage bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp, waarbij Bas mocht helpen met het in goede banen leiden van de opvang van vluchtelingen herinnert hij zich nog goed. "Daar heb ik veel van geleerd." Bas regelde zijn laatste stage bij de brandweer. Duncan van de Laar, teamhoofd incidentenbestrijding van de Veiligheidsregio Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en Zoetermeer, begeleidde hem. "Na mijn studie kon ik blijven als beleidsondersteuner." Vooral de diversiteit van de functie trok Bas aan. "Zo zit je achter de computer met een planning voor een project of ben je bezig met de werving en opleiding van brandweerambassadeurs, even later verwelkom je de burgemeester die met onze brandweerambassadeurs op huisbezoek gaat. Ik zit dicht bij de praktijk, ik haal de input bij de mensen op de werkvloer en maak er vervolgens beleidsnotities van."

Bas maakte onlangs een planning om bij alle brandweerkazernes van de Veiligheidsregio Haaglanden een nieuw blussysteem te introduceren. "Een hele ommezwaai, maar als blijkt dat jouw werk zo veel resultaat oplevert is dat echt heel gaaf." In februari gaat Bas de manschapsopleiding tot brandweerman volgen. "Ik ben toch wel heel benieuwd hoe het mij op de wagen afgaat." Op de vraag of het werk hem veranderd heeft, antwoordt hij: "Als ik iets doe wil ik het goed doen, ik heb geleerd om dat af en toe wel een beetje los te laten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant