Afbeelding

Caroline Elfferich schrijft boek over spinnen

Actueel 1.251 keer gelezen

Pijnacker - Afgelopen jaar schreef Caroline Elfferich een boek over spinnen. Voor de natuurrubriek in onze krant had ze even geen tijd, alle aandacht was nodig voor het spinnenboek. Eind september verscheen het bij de KNNV-uitgeverij met als titel: 'Basisgids Spinnen'.

"Nog steeds kan ik nauwelijks geloven dat ik een spinnengids heb gemaakt, want als kind was ik bang voor spinnen. Stuitte ik, al bladerend in de dierenencyclopedie op een foto van een spin, dan sloeg ik snel de bladzijde om zonder de foto aan te raken. En de grote spin, die soms onverwacht opdook in huis, vond ik helemaal doodeng. Mijn moeder bedacht een naam voor de spin: 'Nicky'. Daarna bekeek ik ons huisdier met andere ogen en langzamerhand verdween mijn angst. 'Onbekend maakt onbemind', ligt naar mijn idee ten grondslag aan veel spinnenangst", vertelt Caroline.

"Tijdens mijn biologiestudie ontmoette ik Peter Koomen, die met aanstekelijk enthousiasme over spinnen vertelde. Op zijn aanraden kocht ik in 1984 mijn eerste spinnengids. Nadien verschenen er nog twee Nederlandstalige spinnengidsen; prachtige informatieve boeken, maar zware kost voor mensen die nog vrijwel niets weten over spinnen. Bovendien zijn ze moeilijk verkrijgbaar, zelfs tweedehands kun je er nauwelijks aankomen. Hoog tijd dus voor een nieuwe spinnengids! In de zomer van 2017 ontstond, in overleg met de KNNV-uitgeverij, het plan om de Basisgids Spinnen te maken. Ruim dertig jaar nadat ik Peter Koomen leerde kennen, leverde hij een grote bijdrage aan 'mijn' gids, met waardevolle adviezen en honderden spinnenfoto's."

Peter van Helsdingen, spinnenonderzoeker bij Naturalis, hielp haar bij het samenstellen van een lijst spinnensoorten die in de Basisgids zouden moeten komen. "Aanvankelijk wilde ik circa vijfendertig soorten in de gids opnemen die algemeen voorkomen in de bebouwde kom. Peter van Helsdingen adviseerde om daar nog een aantal soorten aan toe te voegen, om een beter overzicht te geven van de diversiteit van onze inheemse spinnenfauna. Tijdens het samenstellen van de gids kwam ik uiteindelijk op zeventig soorten: een weloverwogen selectie van de 674 soorten die tot op heden in Nederland zijn gevonden."

De soortbeschrijvingen in de Basisgids zijn geïllustreerd met vijf of zes fraaie spinnenfoto's, geleverd door vijf ervaren spinnenfotografen. De foto's geven een impressie van de variatie die je binnen een soort kunt tegenkomen. Bij spinnen ziet ieder individu er een beetje anders uit, afhankelijk van geslacht, voedingstoestand en levensfase. Het is eigenlijk net als bij mensen: een peutermeisje lijkt niet op een volwassen man. Een spin die je hebt gevonden ziet er dus vaak anders uit dan een spin van dezelfde soort op een foto. Dat maakt het determineren van spinnen lastig, maar tegelijkertijd uitdagend. Enige achtergrondkennis is onontbeerlijk als je spinnen wilt determineren en daarom is de gids voorzien van een uitgebreide inleiding, met uitleg waar je op moet letten. Een aantal spinnensoorten kun je met de gids op naam brengen, maar er zijn ook soorten die zoveel op elkaar lijken, dat je ze niet met zekerheid kunt determineren aan de hand van de foto's. Als je toch zeker wilt weten welke soort het is, dan moet je de spin doden en met een loep of microscoop de geslachtsorganen bestuderen, want die zijn voor elke soort uniek. "Zelf doe ik dat nooit, ik kijk liever naar levende spinnen. Er valt veel plezier te beleven aan het gedrag van spinnen, bijvoorbeeld hoe ze een prooi benaderen of een partner. Spinnen hebben een eigen karakter: sommige zijn strijdlustig, andere verlegen. Als je ze met rust laat hangen ze soms maandenlang rond op dezelfde plek. Dat biedt volop mogelijkheden om ze beter te leren kennen", aldus Caroline.

De 'Basisgids Spinnen' van Caroline Elfferich, ISBN 9789050116671, is voor € 21,95 te koop bij boekhandel Van Atten in Pijnacker en te bestellen bij andere boekhandels of online: knnvuitgeverij.nl.

Primeur
Caroline Elfferich komt terug met een nieuwe rubriek in de Telstar/Eendracht!
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant