Afbeelding

'Lintje' voor taalheld Muhammad Ali

Actueel 1.224 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Begin februari 2016 kwam Muhammad Ali naar het taalspreekuur in de vestiging Berkel en Rodenrijs van de Bibliotheek Oostland, hij was sinds twee dagen in Berkel en zocht taalles voor hem en voor zijn broer.

Twee en een half jaar later is hij in dezelfde bibliotheek door Annick Teeuwen, Projectleider Rayon Zuid-West van de Stichting Lezen & Schrijven officieel benoemd tot Taalheld! Nadat hij zelf deelgenomen heeft aan een aantal taalontmoetingsgroepen die hem geholpen hebben om de Nederlandse taal eigen te maken, begeleidt hij nu zelf taalvragers bij het Taalhuis Oostland. Bij maar liefst twee taalontmoetingen en de KNM-ONA-les (Kennis van de Nederlandse Maatschappij en Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt) is hij de vaste begeleider en wordt hij bijgestaan door diverse Nederlandstalige vrijwilligers in het taallokaal aan de Nieuwstraat 25.

Binnen acht maanden behaalde Muhammad zijn staatsexamen (B1-niveau) en gaf hij al gauw aan gebruik te willen maken van zijn in Syrië opgedane ervaring als leerkracht. Voor Muhammad zijn land ontvluchtte heeft hij bijvoorbeeld voor de kinderen die niet naar school konden, in verband met de oorlog, een speciaal lesprogramma ontwikkeld. En ook bij Vluchtelingenwerk Lansingerland zet hij zich wekelijks in om lotgenoten te helpen met het wegwijs maken in de Nederlandse regels en gewoonten.

Hij heeft sinds kort een baan in het volwassenen onderwijs, waar hij bij zijn sollicitatie heeft aangegeven graag te komen werken zolang hij maar actief kon blijven bij het Taalhuis! Kortom een echte held en dat onderschrijven niet alleen Vluchtelingenwerk en de Bibliotheek maar ook de aanwezige taalvrijwilligers en deelnemers van de taalontmoeting waar hij op maandagmiddag 8 oktober werd verrast met het 'lintje'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant