Afbeelding

Gaat 50 procent voor glasvezel?

Actueel 1.182 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De glasvezelcampagne in Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland is in volle gang. Inwoners van het buitengebied van de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland kunnen tot 12 november 2018 een glasvezelabonnement afsluiten bij een dienstaanbieder. Bij 50% deelname gaat de aanleg door. De grote vraag is: is de belangstelling groot genoeg in Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland om de 50% te halen? Wij gingen op onderzoek uit.

We namen contact op met Marleen van Manen, projectleider van de campagne "Glasvezel Buitenaf". Veel mensen zien de voordelen van glasvezel wel, maar hebben zich nog niet aangemeld bij een dienstaanbieder. Marleen licht toe: "We willen graag keuze bieden, dus zijn er zes verschillende dienstaanbieders die een abonnement voor internet, telefonie en/of televisie verkopen. Voor ieder wat wils dus." Als mensen hulp nodig hebben bij het kiezen van het juiste abonnement kan een plaatselijke verkoper uitkomst bieden. Zij kunnen prima advies geven over de dienstaanbieders en de abonnementen en kennen vaak de situatie bij de mensen thuis. Ook kunnen ze de komende weken nog terecht bij lokale aanmeldbijeenkomsten. Op de website www.glasvezelbuitenaf.nl zijn de data en locaties te vinden. Mensen die liever worden geholpen door een bekende, kunnen ook terecht bij een ambassadeur. En mensen die zich liever thuis willen oriënteren, kunnen naar www.helloworldglasvezel.nl. Hier kunnen de dienstaanbieders en de diensten worden vergeleken.

Verder denken mensen dat ze duurder uit zijn met glasvezel. Dit blijkt in de praktijk niet altijd zo te zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak niet weten wat ze nu betalen voor hun huidige abonnementen, voor de schotel, voor het bellen, etc. Als deze kosten inzichtelijk worden gemaakt, schrikken ze toch van het bedrag. Een vergelijking met de diensten via glasvezel wijst dan uit dat een glasvezelabonnement zeker niet altijd duurder is. Voor €180,00 + abonnement heeft u de aansluiting in huis en kunt u het een jaar proberen.

Daarnaast blijkt dat mensen opzien tegen het overstappen. "Het is zo'n gedoe." Wat men vaak niet weet, is dat het vaste telefoonnummer behouden kan worden en dat mailadressen makkelijk aan te passen zijn. Het advies is, om een mailadres te nemen dat aanbieder-onafhankelijk is, bijvoorbeeld van Hotmail, Gmail of Outlook. Verder bieden verschillende dienstaanbieders hulp bij de overstap. Misschien kan dit uitkomst bieden?

Tot slot ziet nog niet iedereen het nut van glasvezel. "Ik red mij nu nog prima" is iets dat we horen. Voor nu is dat waarschijnlijk ook zo. Maar met het oog op de toekomst, is het verstandig om toch over te gaan. Glasvezel heeft namelijk oneindig veel capaciteit. De technologische ontwikkelingen staan niet stil, er komen steeds nieuwe diensten bij die vooral om een goede en snelle verbinding vragen. In gezinnen wordt steeds meer informatie via het internet opgezocht, maar ook vakanties boeken en mail bekijken: met glasvezel kan dit allemaal snel, veilig en betrouwbaar! Ook faciliteert glasvezel diensten als zorg op afstand, onderwijs op maat en ondersteunt het de bedrijvigheid in het buitengebied.

Op 12 november weten wij of de mensen van het buitengebied Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland glasvezel krijgen. Dat het spannend wordt, is zeker. Het is nu of nooit en dat lijken steeds meer mensen zich te realiseren. De ervaring in andere gebieden leert dat het vaak een eindsprint wordt. Binnenkort weten we meer. Wordt vervolgd...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant