Afbeelding

Elfde Buddy Sportdag weer één groot feest

Actueel 1.013 keer gelezen

Voor de elfde keer was zaterdag 6 oktober in het sport- en zwemcomplex van De Viergang de Buddy Sportdag. Er is iedere week G Fitness in De Viergang met rond de 25 sporters met een beperking maar één keer per jaar is er een totale Buddy Sportdag. Meer dan vijftig mensen van alle leeftijden zijn dan de hele dag lekker bezig en daarbij hebben ze allemaal een persoonlijke begeleider.

De dag begon met een gezellige ontvangst in het restaurant en daarna volgde er een warming up op de leeg gehouden fietsparkeerplaats onder leiding van Sjors van der Quast van De Viergang. Dat eindigde met een polonaise richting de sporthal. Het thema was dit keer: Reis om de wereld in één dag. Iedere deelnemer kreeg een paspoort waarmee allerlei landen toegankelijk waren. Van grenscontroles en Brexitbeperkingen geen spoor. Er wordt bij de Buddy Sportdag gedacht in mogelijkheden en kansen en niet in beperkingen. Wel kregen de deelnemers na iedere activiteit een mooie douanestempel zodat ze weer verder konden. In de sporthal kon iedereen onbeperkt dat doen wat hij of zijn leuk vindt: van sjoelen tot wandklimmen en van fietsen tot touwtrekken. Badminton, volleybal, skippyballen, van alles was er te doen.

Wethouder sportzaken Peter Hennevanger kwam een kijkje nemen en zijn collega Ilona Jense was als buddy/begeleider actief. "Ben ik nóg vergeten om aan de wethouder te vragen waarom de gemeente op zo'n dag nog huur rekent voor de sporthal. Zou leuk zijn als de gemeente een steentje bijdraagt door geen huur te vragen zoals het zwembad De Viergang dat doet. Dat krijgen we gratis", aldus mede-organisator Ada Soeterbroek die terugkijkt op een geweldige dag. Niet alleen Sportfondsen als beheerder van het zwembad maar ook de Pijnackerse Watervrienden stelden welwillend zwemwateruren beschikbaar. Ada: "Het is zo ongelooflijk gaaf. Van alle kanten. De G-mensen genieten ontzettend en de begeleiders groeien er zo mooi in. Voor sommigen is het best spannend omdat ze niet gewend zijn om mensen met het Syndroom van Down of een andere beperking om te gaan. Natuurlijk is hun gedrag niet altijd voorspelbaar, maar er gebeuren zo veel mooie dingen en ze genieten er allemaal zo ongelooflijk van. Een van die gasten heeft in het zwembad anderhalf uur in het bubbelbad zitten spetteren en zitten lachen. De badmeesters spelen er zo mooi op in. Ze zetten een plaatje op en meteen staan er drie of vier een prachtig dansje te doen aan de rand van het zwembad."

De dag begon rustig rond een uur of tien, maar daarna ging iedereen de hele dag los. Na het zwembad volgde nog een discootje in het restaurant en een voorstelling van Holland's Got Talent. Het regende meters frisdrank en tenslotte kreeg iedereen een afscheidscadeautje. Dat was deze keer een bal in de vorm van een wereldbol. Leuk aandenken aan een werelddag. Telstar Uitgeverij sponsorde t-shirts voor iedereen en de Lionsclub droeg ook financieel bij. Bakkerij Rijnbeek stelde de gevulde koeken beschikbaar. Uiteindelijk ging rond vier vijf uur iedereen moe maar heel voldaan naar huis. Wie niet een jaar wil wachten maar iedere week aan de gang wil, kan zich misschien aansluiten bij het uurtje G Fitness op zaterdagmorgen in De Viergang. Een minpuntje was trouwens dat grondlegster Barbara de Vries wel kwam opdagen maar te ziek was om de hele dag te blijven. De foto's en de goede berichten die ze kreeg van de collega's bleken een genezende of in elk geval troostende werking te hebben…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant