Paul en dorpsgenoot Martin in gesprek. (foto: Els de Wit)
Paul en dorpsgenoot Martin in gesprek. (foto: Els de Wit)

Delfgauwenaar Martin Reitsma interviewt Paul van Vliet

Actueel 1.088 keer gelezen

Delfgauw - Het boek 'Brieven aan God en andere mensen' van Paul van Vliet is dinsdag 16 oktober uitgekomen. Muziek-journalist Martin Reitsma uit Delfgauw heeft hem al diverse keren mogen interviewen. Dit keer gaat het over zijn nieuwste boek.

Op een zonovergoten woensdagmiddag in hartje Den Haag is het weerzien met deze nestor van het vaderlandse cabaret hartelijk. De ontvangst mét gebak is feestelijk. Zijn respectabele leeftijd is hem volstrekt niet aan te zien. Hij oogt nog altijd energiek en jongensachtig.

We komen aan op de eerste verdieping en nemen gastvrij plaats op grote witte rotanstoelen in zijn statige werkkamer. Aan de oranje wanden hangen stille getuigen van een prachtige en imposante carrière. Tegen de wand een lange kamerbrede kast vol boeken en memorabilia zoals beeldjes, fotolijstjes en een ingelijste oorkonde 'Hagenaar van het jaar 2013'. Aan de wand bij de deurzijde hangen tal van gouden platen uit zijn rijke oeuvre.

Boeiend en eigenzinnig
Hij is sinds 2012 weer terug in zijn geboortestad, na ruim 38 jaar in de polder bij Breukelen te hebben gewoond. Paul vertelt: "Ik hou van mijn land, mijn stad en de taal. Nederland is een heel boeiend en eigenzinnig land. Maar je moet wel af en toe weg! Het is een van de vele redenen dat ik het fijn vind om voor Unicef te werken. Unicef heeft mij in staat gesteld om vier continenten te bezoeken en te zien wat er nog meer te koop is in deze wereld. Dit heeft mijn blik op Nederland ook wel veranderd en laat je inzien dat je af en toe weg moet om te ervaren hoe het leven ook kan zijn. Nederland is een paradijs in vergelijking met veel andere landen waar het veelal minder goed is geregeld. Een nieuwe horizon is goed voor je creativiteit."

Zwarte gat
In mei dit jaar is Van Vliet gestopt met zijn theateroptredens en is hij een nieuwe uitdaging aangegaan: het schrijven van een boek. "Ik heb na het stoppen niet het zwarte gat gevoeld en vroeg me af wat moet ik doen met mijn nog altijd aanwezige creativiteit? Vervolgens heb ik het schrijven van dit boek opgepakt. In 'Balans' heb ik een fijne uitgever gevonden die goed bij me past."

Openhartig
Tijdens het gesprek is Van Vliet zeer openhartig. Ook over de zware onderwerpen van het leven. "Jaren geleden kreeg ik het verzoek van de Evangelische Omroep of ik een brief aan God wilde schrijven voor een radioserie. Het verscheen ook in boekvorm. Daarna kwam er weer van alles tussen en was er geen vervolg. Het schrijven heb ik na mijn afscheid van het theater weer opgepakt. Tijdens mijn theateroptredens heb ik altijd de balans gezocht tussen de tragische en komische kant van het leven. De taal van het theater moet ook direct worden begrepen. Dit is anders. In een boek kun je meer kwijt. Het is intiemer en je kunt het ook nog eens overlezen."

Brieven aan God
Van Vliet laat zich in dit boek op een zeer persoonlijke manier kennen en zegt: "In het boek staan onder meer brieven aan God, aan mijn vader en moeder, maar ook aan Ilse Dohna, het meisje uit een zomerkamp op wie ik op mijn twaalfde verliefd werd. Voorts aan Audrey Hepburn én aan de familie Kuipers, mijn Friese pleegouders in de hongerwinter van 1945. Mijn vrouw Lidewij heeft kritisch meegelezen. Dat kan ze heel goed. Ik geloof in het mysterie van dingen die onbegrijpelijk zijn."

Leesvoorstelling
Aan het eind van het interview zegt hij benieuwd te zijn naar de reacties van zijn lezers en wat het los maakt bij hen. Bij het afscheid heeft de post net zijn boek bij hem bezorgd. Van Vliet is zichtbaar in zijn nopjes. Een geplande strandwandeling wordt uitgesteld.

Op 26 oktober zal Paul van Vliet een leesvoorstelling houden over zijn nieuwste boek op kasteel de Wittenburg in Wassenaar. Meer informatie: wittenburg.nl. Over het boek via de website uitgeverijbalans.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant