Afbeelding

Ingezonden brief: Gedogen of handhaven?

Actueel 3.240 keer gelezen

De afgelopen week heeft Nederland een uniek proces gehad in Leeuwarden. Daar stonden de Friezen die de snelweg hadden geblokkeerd om de Zwarte Piet activisten te beletten om te demonstreren bij de aankomst van sinterklaas te Dokkum terecht. De vraag ging niet over de Zwarte Piet discussie, maar over gedogen wij de blokkade of handhaven wij de wet. De eisen zijn bekend, maar de uitspraak volgt. Het gaat heel vaak over de vraag gedogen wij iets of handhaven wij de wet. Denk bijvoorbeeld maar aan de drugsproblematiek, het milieu maar ook aan de bouw.

Afgelopen weekend was er bij de Dobbeplas het Oktoberfeest. De week daarvoor was er de modderloop. Het Dobbeplasgebied is een zogenaamd Stiltegebied. De ondernemer die destijds het Buytenhout heeft ontwikkeld werd beperkt in zijn exploitatiemogelijkheden omdat het een Stiltegebied was. Er gaan geluiden om volgend jaar 2 dagen het Oktoberfeest te houden. De vraag is ook hier: gedogen wij het of handhaven wij de wet. Overigens hebben wij als omwonenden veel last van de muziek gehad. De muziek was tot ver in het dorp te horen. De overlast van de kermis is bekend en wordt voor lief genomen.

Als bewoners van het Ridderspoor hebben wij de bouw activiteiten goed kunnen volgen. Enkele weken publiceerde de Telstar/Eendracht nog een artikel over het rietdekken. Ook hier was men al met de bouw begonnen voordat er een vergunning voor de noodzakelijke beschoeiing was verleend. Grond uitgegraven uit de Boezem van de Oudeweg vermengd met grond vrijgekomen door een kelder uit te graven is ongecontroleerd vervoerd naar een woning aan de Laakweg waar zonder vergunning bomen waren gekapt en bovendien zonder vergunning een schuur is gebouwd. Is ook hier sprake van gedogen of handhaven? Is het toeval dat het hier 2 aannemers betreft? (*)

Nootdorp is van oudsher een paardendorp. Op 7 oktober was er weer de traditionele paardenkoers. Na afloop was alles direct opgeruimd. Een grote ergernis bij veel Nootdorpers is dat veel berijders van paarden hun dieren laten poepen maar opruimen is er niet bij. Net zoals de eigenaar van een hond de poep moet opruimen van zijn hond, dient volgens de APV (algemene politie verordening) de berijder van het paard de rommel op te ruimen. Ook hier is het gedogen en niet handhaven.

Misschien dat de gemeenteraad het onderwerp gedogen dan wel handhaven eens aan de orde moet stellen en hierover communiceren naar de burgers.

Guus Maiburg, maar ook namens enkele bewoners van het Ridderspoor.

(*) De casus zoals beschreven door heer Maiburg in de derde alinea, wordt door de betrokken personen nadrukkelijk ontkend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant