Roos wil zichzelf steeds vernieuwen en verbeteren.
Roos wil zichzelf steeds vernieuwen en verbeteren.

Met kunst kun je je eigen verhaal vertellen

Actueel 825 keer gelezen

Creatieve mensen vind je overal. Ook in Pijnacker zijn kunstenaars actief op ieder gebied: schrijvers, beeldhouwers, muzikanten, fotografen, schilders en nog veel meer. Hoe leuk is het om een kijkje te nemen in het leven van één van die kunstenaars? Lees hier het verhaal van Roos van der Meijden, realistisch schilder.

"Als kunstenaar wil je steeds vernieuwen en verbeteren", zegt Roos van der Meijden (38), geboren in Delfgauw. "Na verloop van tijd krijg je nieuwe inzichten en stel je de verwachtingen van jezelf steeds bij. Als kind tekende en schilderde ik al heel veel, zoals koeien en landschappen."

"Mijn moeder was heel creatief en mijn vader vooral handig, dus ik heb van alle twee wel iets meegekregen. Na de havo ging ik naar de kunstacademie in Den Haag, waar ik één van de jongsten was. Ik ben afgestudeerd in grafiek met het maken van kleuren etsen. Daarna ben ik direct met kunst aan de slag gegaan, terwijl ik er een baantje in een winkel naast had. Tot ik de kans kreeg om les te gaan geven en dat doe ik nu twee dagen in de week en daarnaast schilder ik zelf. Ik heb een atelier op zolder."

Fijn team
Roos deed onlangs mee aan 'De Verbeelding' en zit ook in de organisatie van dit culturele evenement. "We hebben een fijn team en het is heel leuk om te doen: het samenwerken met al die kunstenaars, zorgen dat iedereen een mooi plekje krijgt, en dat in combinatie met het mooie weer maakte het heel geslaagd. De eerste keer dat ik zelf exposeerde, toen was ik geloof ik 14, was ook tijdens De Verbeelding. Ik schilder vooral stadsgezichten en interieurs van oude gebouwen. Ik heb net een serie gemaakt van de Passage in Den Haag. Eerder had ik een serie gemaakt van een passage in Parijs en toen kreeg ik vaak de reactie: is dat in Den Haag? Toen dacht ik: laat ik dat dan maar doen. Ik houd wel van de tegenstelling van het strakke van de architectuur tegenover het menselijke, emotionele aspect. Ik ben dol op perspectief en spelen met ruimte op het platte vlak. De weerspiegeling van dingen op de grond en de patronen in een vloer intrigeren me. Een open ruimte of vloer heeft een soort aanzuigende werking, alsof je zo het schilderij in kunt lopen. Vorig jaar was ik met mijn moeder in Praag en dan zag ik van die mooie kleine steentjes op de grond. Bij zulk soort dingen die ik zie denk ik dan: dat moet een schilderij worden."

Genomineerd
In Nederland wordt ieder jaar de 'Kunstenaar van het jaar' gekozen. Roos is één van de kunstenaars die was genomineerd. "Ik wist al dat ik in de halve finale stond, maar onlangs hoorde ik dat ik als 19e ben geëindigd. Het is wel heel gaaf om ook in dat lijstje te staan, met namen zoals Daan Roosegaarde en Erwin Olaf. Ik denk dat kunst vooral rust kan geven in deze tijd waarin alles maar druk, snel en hectisch is, maar tegelijkertijd ook de schoonheid kan laten zien van dingen die je zelf eigenlijk helemaal niet had opgemerkt. Met het maken van kunst vind ik zelf ook rust, maar ik kan er ook mijn eigen emotie en verhaal in kwijt. De personen op het schilderij vertellen iets, op die manier kun je je eigen verhalen vertellen. Fouten maken is bij schilderen niet zo'n probleem, je kunt het altijd overschilderen. Soms als een schilderij dat ik net af heb meteen wordt verkocht denk ik wel eens: ik had er zelf nog wel even van willen genieten. Maar er is één schilderij, van mijn oma, dat ik niet verkoop."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant