Arie van Driel en Gerard van de Schootbrugge.
Arie van Driel en Gerard van de Schootbrugge.

Oostland klimt in de pen

Actueel 510 keer gelezen

'Iedere schrijver moet zijn droom najagen en nooit opgeven', zei Kader Abdolah tijdens de presentatie van de eerste verhalenbundel van schrijverscollectief Oostland Literair. Dat was tijdens de Boekenweek in 2014. Inmiddels heeft het collectief met auteurs uit Lansingerland en Pijnacker/Nootdorp vijf boeken uitgebracht. Op dinsdag 2 oktober wordt de nieuwste titel gepresenteerd: Vriendschap. De verhalen in de bundel zijn gericht op kinderen in de leeftijd van de basisschool.

Oostland Literair is in november 2013 opgericht door Bibliotheek Oostland met als doel samen met plaatselijke schrijvers en dichters een gezamenlijke bundel uit te geven. "Het is een los-vast verband, soms komen er mensen bij of gaan er mensen weg", vertelt Gerard van de Schootbrugge, één van de schrijvers. "Maar er is wel een vaste kern."

Het initiatief voor Oostland Literair kwam destijds van Arie van Driel die in zijn vorige woonplaats lid was van Schrijvers aan de IJssel, en werd door veel schrijvers en dichters omarmd: "Het bestaan van een schrijver is ontzettend eenzaam, je zit in je eentje in je werkkamer met je computer. Samenwerken is veel leuker dan alleen in je hok te zitten. We kiezen ook meestal voor een thema. Met elkaar heb je meer body, het maakt het in principe wat makkelijker om iets uit te geven. We doen ook dingen zelf en op deze manier is het relatief eenvoudig om in de publiciteit te komen. Je wordt er niet rijk van, maar wel bekend."

Kicken
"De missie van ons project is inmiddels ook een beetje veranderd", gaat van de Schootbrugge verder. "In eerste instantie was het vooral gericht op onszelf, om boeken te verkopen. Maar een paar jaar geleden dachten we: de opbrengst is toch marginaal en de meeste deelnemers kicken er gewoon al op zichzelf terug te zien in een mooi boek. Dus als we de opbrengst dan aan een goed doel schenken geeft dat een extra goed gevoel." Op 2 oktober wordt op basisschool De Kwakel in Berkel en Rodenrijs het eerste exemplaar uitgereikt en daarna wordt op verschillende scholen in de regio uit de bundel voorgelezen en worden er workshops gegeven. "We doen het eigenlijk gewoon om de jeugd te laten zien hoe leuk het is om te lezen, om verhalen te schrijven, maar vooral ook om voor te lezen."

Struikelblok
"Voor kinderen schrijven vond ik toch wel heel moeilijk als je normaal gesproken voor volwassenen schrijft", vertelt Van Driel. "Ik heb van tevoren wel een paar kinderboeken gelezen. Een struikelblok is altijd het perspectief van waaruit je schrijft, dat moet kloppen. Bovendien moet het een chronologisch verhaal zijn, dus geen flashbacks. Het verhaal moet ook een bepaald ritme hebben, het is heel lastig om dat na te bootsen van bijvoorbeeld Paul van Loon of Carry Slee. Gelukkig zijn er wel wat vuistregels waar je gebruik van kunt maken."

Samen
Van de Schootbrugge vult aan: "In het begin vroegen we ons af of we alleen voor een bepaalde leeftijdscategorie gingen schrijven of een breder aanbod voor verschillende groepen. Uiteindelijk hebben we voor het laatste gekozen. Ik moest denken aan die Margriet-winterboeken van vroeger. Daar stonden verhaaltjes voor kleuters in maar ook bijvoorbeeld verhalen van Arendsoog. Het is een subtiel proces om met elkaar iets te maken waar iedereen achter staat. Dat is de kracht van het collectief: dat je elkaar helpt en iets van elkaar aanneemt. Samen krijgen we iets voor elkaar wat je individueel niet zo snel voor elkaar zou krijgen en wat veel meer moeite zou kosten. Onze ultieme hoop is natuurlijk dat kinderen zeggen: wat leuk dat ik dat gelezen heb!"

Centjes
De opbrengst van de verkoop van het boek gaat onder meer naar het Sophia Kinderziekenhuis en initiatieven die het lezen onder de jeugd bevorderen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant