Op 200 meter afstand van het Stationsgebouw ligt in de Ypenburgse Heuvelrug de Tobrukbunker naast het scoutingclubhuis.
Op 200 meter afstand van het Stationsgebouw ligt in de Ypenburgse Heuvelrug de Tobrukbunker naast het scoutingclubhuis.

Open Monumentendag zondag 9 september 2018 op Ypenburg

Regio 839 keer gelezen

Nootdorp/Den Haag - Het Stationsgebouw (1936) van het voormalige Vliegveld Ypenburg is een ontwerp van de architecten Brinkman en Van der Vlugt. Het is ontworpen als een gebogen tribune, gericht op de landingsbanen.

Het vliegveld Ypenburg is in eind augustus 1936 in gebruik genomen als terrein voor sportvliegers. Op 10 mei 1940 werd het vliegveld aanvankelijk gevorderd door de Duitse bezetters, maar tijdens de Slag om Den Haag weer heroverd door de Nederlandse strijdkrachten. Na de Tweede Wereldoorlog heropende Frits Diepen het vliegveld in 1947. Vanaf 1957 deed Ypenburg dienst als militair vliegveld, totdat het in 1992 werd gesloten om plaats te maken voor de gelijknamige Vinex-wijk.

Na jaren van leegstand is het Luchthavencomplex door BOEi gerestaureerd. Sinds 2015 zijn vier bedrijven in het Stations- en het NLS-gebouw gehuisvest. Het gebouw is normaal niet opengesteld voor publiek. Tijdens de Open Monumentendagen worden rondleidingen verzorgd van 10:00 tot 17:00 uur door leden van de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg. De laatste rondleiding start om 16:00 uur. Individueel rondlopen is niet mogelijk.

Het gebouw is niet toegankelijk voor mindervaliden. Er is een koffie, thee en limo kraam en een boekenstand. In de rijdende bioscoop worden films vertoond over het voormalige vliegveld Ypenburg.

Openstelling Tobrukbunker
Op 200 meter afstand van het Stationsgebouw ligt in de Ypenburgse Heuvelrug de Tobrukbunker naast het scoutingclubhuis. De bunker is eind mei 2017 uit het tracé van de Rotterdamsebaan overgebracht naar de Ypenburg en in december 2017 met een zware kraan op de heuvel geplaatst.

De Tobruk is een betonnen schuttersput of Ringstand type 58c, die door de Duitsers is gebruikt om het vliegveld Ypenburg te bewaken. In de bunker was slechts plaats voor de schutter en een soldaat die munitie aangaf. Er zouden 9 van zulke bunkers om Ypenburg hebben gelegen. Dit is de laatste die bewaard is gebleven. De bunker is een 'oorlogsmonument' ter herinnering aan de Duitse bezetting. Scoutinggroep Van Weerden Poelman onderhoudt en beheert de bunker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant