Afbeelding

Agnes en John van Paassen beginnen nieuw (boeren)leven

Actueel 5.529 keer gelezen

Ze voelen zich vrij als vogels in de Oude Leedepolder, John en Agnes van Paassen. Na een spannende 'tussentijd' zijn ze in december 2017 van de bebouwde kom van Schipluiden naar het buitengebied van Oude Leede verhuisd waar ze aan de Onderweg 14 de boerderij van Ard van der Harg hebben gekocht. Daarmee is voor het echtpaar een oude droom nieuwe werkelijkheid geworden.

John en Agnes willen naast het veehouderijbedrijf ook een 'zorgcomponent' toevoegen aan de bedrijfsvoering. Ze gaan niet zoals Zorgboerderij Buitengewoon mensen met beginnende dementie opvangen. Wel willen ze mensen met een uiteenlopende zorgindicatie de mogelijkheid bieden als 'hulpboer' aan de slag te gaan. Aan de picknicktafel op het zonnige erf leggen ze uit hoe de (hooi)vork in de steel zit.

Agnes en John zien er heel happy uit en dat zijn ze ook. Ze wonen nog maar een aantal maanden aan de Onderweg – de weg achter de Oude Leedeweg – maar hebben hun draai al helemaal gevonden. Ze vinden het ook heel prettig dat de buurt zo positief heeft gereageerd op hun komst.

Nu hebben ze daar zelf ook heel erg hun best voor gedaan door aan het begin van het jaar een Nieuwjaarsreceptie te organiseren voor de hele omgeving en ook toen de vijftig melkkoeien voor het eerst naar buiten gingen, hebben ze de buurt daarbij uitgenodigd. Ze doen ook mee aan de Buurtapp. Kortom: ze willen heel graag integreren in de omringende samenleving zoals ze in Schipluiden dat ook gewend waren.

"Daar kenden we het halve dorp en hier moet dat allemaal nog groeien. Maar de start is gemaakt", zegt Agnes die zelf een eigen bedrijf heeft op zorggebied. Dat heet First Help. Agnes organiseert cursussen op het gebied van reanimatie, EHBO, enzovoort. Ze heeft veel ervaring op allerlei zorgterreinen: van gezinszorg en gespecialiseerde thuishulpverlening, avondweekendzorg en 24 uurs hulpverlening bij stervensbegeleiding, consultatiebureau. Agnes is degene die in principe het zorgdeel van Hoeve Onderweg gaat runnen.

Agnes: "Mensen met allerlei indicaties en situaties zijn welkom. Bijvoorbeeld mensen die herstellende zijn van een burn-out. Of mensen die om de een of andere reden niet goed mee kunnen met het gewone arbeidsproces, bijvoorbeeld door niet aangeboren hersenletsel. Voor heel veel mensen is het met de handen werken in een natuurlijke ruime omgeving heel weldadig en gezond. We zijn heel flexibel en kunnen de werkzaamheden die mensen graag willen verrichten in veel gevallen aanbieden. Willen mensen graag hout hakken of zagen dan zorgen we dat er hout is en een zaag en een bijl."

Echtgenoot John zal zich vooral bezig houden met het veehouderijbedrijf. Hij doet dit in combinatie met een baan van drie dagen bij het adviesbureau Stantec. Dat werk vindt hij leuk, maar toch bleef er altijd een stemmetje in zijn achterhoofd fluisteren: wat zou het toch mooi zijn als ik net als mijn vader Aad een boerenbedrijf zou hebben? De nog kwieke tachtiger Aad van Paassen had 'vroeger' een boerderij in Rijswijk. Dat was in de buurt van het Crematorium Eikelenburg. De boerderij moest destijds wijken voor de verstedelijking met als gevolg dat John van Paassen geen boer kon worden.

John: "In 2015 is het melkquotum afgeschaft en daardoor groeiden de mogelijkheden om ergens een bedrijf over te nemen. We zijn al jaren aan het zoeken en rondkijken, maar dat viel niet mee, vooral ook omdat we met onze vier opgroeiende kinderen niet te ver van Schipluiden wilden verhuizen. Het viel niet mee om iets geschikts te vinden omdat bij bedrijven die te koop staan de grond vaak wordt gekocht door omringende boeren die zo kunnen groeien. Via via hoorden we halverwege vorig jaar dat de boerderij hier aan de Onderweg 14 te koop stond, omdat de veehouder, Ard van der Harg, aan een ongeneeslijke ziekte was overleden. Heel triest. Ard was pas 53. Ik kende hem vanuit het boerenwereldje oppervlakkig. We raakten in gesprek met zijn vriendin, Heleen, en al snel werden we het eens over een overname. Wat haar vooral aansprak was dat we het bedrijf helemaal wilden voortzetten zoals Ard het uitoefende, dus als melkveehouderijbedrijf met vijftig hoogproductieve koeien en rond de dertig stuks jongvee."

"We hebben het bedrijf dus overgenomen zoals het functioneerde. Tijdens de ziekte en het overlijden van Ard zorgde de bedrijfshulpverlening ervoor dat alles kon doordraaien en toen wij eenmaal de eigenaren waren, hebben we het gewoon voortgezet. De wens van Ard was dat het bedrijf zo veel mogelijk gewoon doorging en zijn vriendin Heleen was er heel blij mee dat ze via ons aan die wens heeft kunnen voldoen. Zelf is ze terug gegaan naar Heeten bij Zwolle waar ze ook vandaan kwam voordat ze Ard ontmoette", aldus John die nog eens zegt dat ze alles hebben overgenomen inclusief de hond. Bij het afscheid van Heleen is het terrein tussen de stal en de schuur omgedoopt tot Ard van der Hargplein. Een straatnaambordje getuigt daar van.

John en Agnes zijn in juni 2018 met hun vier kinderen naar de Onderweg 14 verhuisd. Ook voor de kinderen was het een spannende tijd. Om de financiering van de aankoop mogelijk te maken, hadden ze hun koopwoning in Schipluiden al eerder verkocht en woonden ze met z'n zessen in een vrij klein huurhuis. De eventuele spanningen die zo'n klein huis met zich mee kunnen brengen, vielen erg mee, zeggen John en Agnes. "We hebben in het hele traject steeds de kinderen erbij betrokken. Zij moesten er ook achter staan. Anders waren we er niet aan begonnen", zegt Agnes.

Ze hebben drie zoons en een dochter. Mark is 25 en Ron 21. De jongste twee zijn Marianne van 19 en Ben van 17. Ron wordt zondag 22 en Ben wordt op 30 augustus 18. De kinderen hebben natuurlijk hun eigen leven met school en studie, maar ze werken daarnaast ook met veel plezier mee op het nieuwe bedrijf van hun pa en ma.

Een veehouderijbedrijf met levende have en koeien die iedere dag gemolken moeten worden of een kalfje krijgen vraagt 24/7 aandacht. Door het werk en de tijd goed te verdelen is het goed te doen, zeggen Agnes en John. Voor het melken van de koeien had Ard van der Harg eerder al een melkrobot aangeschaft. Overigens lopen de melkkoeien zo veel mogelijk buiten op de dertig hectare grasland die direct rond de boerderij gelegen is.

John en Agnes zijn ook blij met de hulp en raadgeving vanuit de buurt. Vooral de naaste buurman die ook bij Ard al vaak kwam buurten – is een zeer welkome bron van informatie. Hij weet ontzettend veel over de ligging van het land, de sloten, het waterpeil, de drainage, de ligging van bepaalde leidingen. Hij weet hoe alles hier reilt en zeilt en is altijd bereid om ons te helpen. Zoiets is natuurlijk geweldig."

Voor de bouwkundige aanpassingen in het huis en voor het agrarische loonwerk dat gedaan moet worden, gaan John en Agnes zo veel mogelijk in zee met lokale partijen, zoals loonwerkers die altijd meteen klaar staan om snel in actie te komen.

Het echtpaar Van Paassen is nu zo ver om ook het zorgdeel inhoud te gaan geven. De website is bijna klaar www.hoeveonderweg.nl en er zijn contacten gelegd met diverse partijen die mensen verwijzen, zoals het Zorgkantoor en ook het WMO-loket van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. "

Voorafgaand aan de koop zijn Agnes en John op diverse 'zorgboerderijen' gaan kijken. John zag bij een van die boerderijen een jongen met autisme die zich heeft ontwikkeld tot een geweldige kaasmaker. Agnes zegt tot slot dat ze de opzet sowieso heel kleinschalig en overzichtelijk willen houden. Vier hulpboeren tegelijk vinden ze genoeg.

"We willen ze goed kunnen begeleiden en er moet ook genoeg werk te doen zijn voor de betreffende mensen. Het is de bedoeling dat de mensen er ook echt iets aan hebben. Als ze zich in deze prachtige ruime omgeving net zo thuis voelen als wij, dan moet dat wel lukken", zegt Agnes tot besluit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant