De leden herdoopten het team tot Project Bèta en zijn alweer hard aan de slag met het uitwerken van hun ideeën.
De leden herdoopten het team tot Project Bèta en zijn alweer hard aan de slag met het uitwerken van hun ideeën.

Raketgeleerden gaan voor tweede poging

Actueel 453 keer gelezen

Pijnacker - Vorig schooljaar werden de vier heren van team MATS, Niels, Jesse, Tim en Rens van het Stanislascollege in Pijnacker tweede in de Nederlandse CanSat competitie. Ook dit jaar doen ze weer mee. De leden herdoopten het team tot Project Bèta en zijn alweer hard aan de slag met het uitwerken van hun ideeën.

Wat is de CanSat competitie ook alweer? De CanSat competitie is een wedstrijd waar teams van vier tot zes leerlingen van een middelbare school een satelliet met de grootte van een colablikje (33cl) moeten creëren. De primaire missie van ieder team is gelijk, namelijk het meten en doorsturen van de luchtvochtigheid, luchttemperatuur en luchtdruk. De secundaire missie mag ieder team echter zelf verzinnen. 'Het kan niet spectaculair genoeg zijn, echter wel gelimiteerd door enkele spijtige restricties als; geen explosieven of open vuur,' aldus Project Bèta. In de editie van vorig jaar probeerde het team te winnen door een 'goedkope' verkenner te maken voor een nog onbekende planeet.
Deze verkenner zou in de nog te verkennen atmosfeer geschoten worden en dan met behulp van zijn paraglider en camera de oppervlakte in kaart brengen door een bepaald patroon te vliegen. Ook bevatte de CanSat een gas compositie- en uv-intensiteit meter om gassen en stralingsgevaar te kunnen waarnemen.

Dit jaar is de missie niet minder spectaculair, door middel van een lanceersysteem worden er een paar nog kleinere satellietjes uit de al zo kleine hoofdsatelliet geschoten, die op hun beurt ook weer data gaan ontvangen. Dan zou een gemiddelde kunnen worden genomen van de ontvangen data en op die manier zeer nauwkeurige data beschikbaar kunnen komen over een bepaald gebied, eventueel ook weer op een andere planeet. De winnaar wordt niet alleen bepaald door het succes van de missies, maar ook het teamwork, de eindpresentatie en het Outreach programma tellen mee. De jonge rocket scientists zijn dan ook te volgen op Facebook en Instagram (project.beta.scp). Er zijn echter nog sponsors nodig om het gave project te verwerkelijken. Eventuele sponsors (bedrijven) kunnen in ruil voor sponsoring publicatie op onder andere sociale media en in kranten verwachten. Ook een mooie sticker op de uiteindelijke satelliet zit in het pakket. Het team is te bereiken via ProjectBeta@gmail.com en/of via een dm. Project Bèta bedankt Tennistops en familie en vrienden voor hun hulp.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant