Een belangrijk open stuk, met veel kenmerken van het oorspronkelijke oude landschap, is de Polder van Biesland.
Een belangrijk open stuk, met veel kenmerken van het oorspronkelijke oude landschap, is de Polder van Biesland.

Ontdek de natuur rondom het Buytenhout

Actueel 740 keer gelezen

De vereniging voor Natuur- en Milieubescherming, neemt je maandelijks mee naar één van de bijzondere gebieden in en rondom Pijnacker-Nootdorp. Deze keer een special over het Buytenhout als recreatie- en natuurgebied en de Polder van Biesland, daar midden in.

Biesland en De Balij vormen samen met de Delftse Hout, de Dobbeplas, het Westerpark en het Buytenpark een groene bufferzone tussen de woonwijken van de gemeenten Delft, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp. Het gebied als geheel wordt ook "Buytenhout" genoemd. Het merendeel van deze gebieden is in de laatste 40 jaar ingericht als recreatie- en natuurgebied. Het is dus vrij jonge natuur. Toch is er een mooie variatie in landschappen ontstaan. Er zijn jonge en al volwassen stukken bos, gebieden met opgaand struikgewas en grote open delen met water of grasland. Het Krekengebied, ten zuiden van de Polder van Biesland is een zeer gevarieerd deel waar al deze landschapssoorten bij elkaar komen. Die afwisseling van biotopen is belangrijk voor de ecologische waarden van het gebied.

Een belangrijk open stuk, met veel kenmerken van het oorspronkelijke oude landschap, is de Polder van Biesland. Midden daarin ligt Hoeve Biesland, waar men werkt vanuit het principe 'Boeren voor de natuur'. Er wordt gestreefd naar gesloten kringlopen en het grasland wordt extensief beheerd door laat maaien en gebruik van ruige mest om kruiden en weidevogels een kans te geven. Dat de sloten schoon zijn en vol leven zitten, hebben we proefondervindelijk geconstateerd bij onze excursie van afgelopen juli.

Natuurvereniging NMP houdt vinger aan de pols in het gebied. We spreken in op bestemmingsplannen en vergunningaanvragen en hebben periodiek overleg met de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Daarnaast overleggen we regelmatig met Staatsbosbeheer over ontwikkelingen in de gebieden die zij beheren. NMP is ook intensief betrokken bij de Buytenhouttafel (zie www.buytenhouttafel.nl), een plek waar ondernemers, bewoners en belangenorganisaties samen werken aan de duurzame ontwikkeling van natuur, recreatie en economie in het gebied Buytenhout-West. Eén van de eerste projecten betreft het opstellen van een breed gedragen gebiedsvisie, die door de betrokken gemeenten zal worden meegenomen in hun omgevingsvisies.

Zo werkt de NMP aan de natuur in en rondom Pijnacker-Nootdorp o.a. in de polder van Biesland en de Balij. Ontmoet ons bij onze stand tijdens de Bieslanddagen. Je vindt NMP op het terrein van Hoeve Biesland, op zaterdag 1 september van 12.00 – 17.00 uur en op zondag 2 september van 10.00 – 17.00 uur. Markeer 14 oktober alvast in de agenda. Dan organiseert NMP, in samenwerking met Staatsbosbeheer, een natuurwandeling in De Balij. Voor meer informatie over NMP zie www.nmpijnacker.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant