Vanuit de vestiging Pijnacker gaan achttien leerlingen in februari 2019 twee weken naar Ghana om daar schoollokalen te bouwen.
Vanuit de vestiging Pijnacker gaan achttien leerlingen in februari 2019 twee weken naar Ghana om daar schoollokalen te bouwen.

Stanislassers gaan schoollokalen bouwen in Ghana

Actueel 1.891 keer gelezen

Het Stanislascollege Delft bestaat zeventig jaar. In 1948 werd deze school opgericht. De hoofdvestiging van deze voormalige patersschool is nog steeds aan het Westplantsoen in Delft gevestigd. De laatste pater is een paar jaar terug vertrokken maar de school leeft als nooit tevoren met vestigingen her en der.

Ook in Pijnacker is sinds jaar en dag een grote vestiging met MAVO-, HAVO- en VWO-onderwijs. In het kader van het zeventigjarig bestaan organiseert de school een ontwikkelingsproject in Ghana. Daar gaan twee groepen leerlingen in twee dorpen in het noorden van het Afrikaanse land – niet zo ver van de grens met Burkina Fasso – schoollokalen helpen bouwen samen met de lokale gemeenschap daar. Het gaat om de dorpjes Gbangu en Nalerigu. In beide dorpen gaan de leerlingen drie klaslokalen bouwen. Vanuit Pijnacker gaan achttien leerlingen en twee docenten mee. De leerlingen moeten in het jaar van 'het uitstapje' – 2019 - minimaal zestien jaar zijn of worden. In totaal gaan er zo'n zestig leerlingen mee vanuit de verschillende vestigingen en ongeveer tien begeleiders.

Terwijl het echte schooljaar nog moest beginnen, kwamen maandag de leerlingen van de vestiging Pijnacker op school bij elkaar om allerlei zaken rondom het project met elkaar en met de meereizende docenten door te nemen. Het is nog een half jaartje voordat de groepen afreizen naar Ghana, maar het enthousiasme zit er al goed in. Het is een mix van avontuur, zonder je ouders naar het buitenland en iets doen voor leeftijdgenoten op een plek in de wereld waar 'ze' het wat minder goed getroffen hebben qua onderwijs en welvaart dan hier in Nederland.

De zestienjarige Quinten weet nu al dat het een onvergetelijke ervaring gaat worden en dat hij straks na terugkomst anders tegen Nederland en tegen de wereld zal aankijken. "Voor mij is het belangrijk om zelf te ervaren hoe de mensen daar leven. Zelf vind ik dat iedereen in de wereld recht heeft op goed onderwijs. Goed onderwijs is daar veel minder vanzelfsprekend dan hier waar alles perfect is geregeld. Daarom wil ik me ervoor inzetten om in elk geval de huisvesting van de scholen te verbeteren." De andere leerlingen knikken instemmend. Ze hebben zich met volle overtuiging aangemeld en moesten daar ook een goede argumentatie voor hebben en die zwart op wit zetten. Dat was alleen al nodig omdat er meer aanmeldingen waren dan er mensen mee kunnen. Quinten voegt aan zijn verhaal nog toe dat ze na aankomst in de hoofdstad Accra twee dagen met een busje door het land moeten reizen om op de plaats van bestemming te geraken. Die reis zal zeker niet over gladde rijkswegen voeren en wordt al een avontuur op zichzelf, vermoedt hij. Lauranne vertelt dat de reis twee weken gaat duren: de voorjaarsvakantieweek en nog een gewone schoolweek. Is het niet jammer dat ze dan een week lang de lessen in Pijnacker moeten missen? Lauranne denkt dat het meevalt en dat ze in die week in Afrika meer leren dan gewoon op school. Dat neemt niet weg dat het voor een deel van de meereizende leerlingen ook nog hun examenjaar is waarin het al flink aanpoten is. "Een examenjaar is al pittig, maar toch wilde ik deze kans niet laten lopen", zegt een meisje dat HAVO-examen gaat doen dit schooljaar.

Het ontwikkelingsproject wordt ter plaatse opgezet door AG Care en is in Nederland in handen van World Servants. Het is niet alleen daar aanpoten en hard werken voor de deelnemende leerlingen, maar ook hier in Nederland. Per persoon moeten ze 2.850 euro bijeengaren. Sommige leerlingen zijn al flink bezig. Manal is met 1.080 euro koploper maar al met al staat er nog 43.607 euro open. Dat wordt werk aan de winkel. Collecteren, een baantje zoeken, statiegeldflessen inzamelen; bedrijven en winkels benaderen voor donaties; van alles staat er op het programma. Er staat ook een geldpotje in de kantine, zodat leerlingen en collega's kleingeld kunnen doneren en in november kun je bij AH Ackershof Pijnacker je emballagebon aan het goede doel schenken. Er komen nog veel meer acties: worldservants.nl/stanislascollegepijnacker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant