De laatste minuut (om 23.14 uur) van de complete bloedmaan. Foto: Jerrold Mallee
De laatste minuut (om 23.14 uur) van de complete bloedmaan. Foto: Jerrold Mallee

Bloedmaan even zichtbaar in Pijnacker-Nootdorp

Actueel 1.227 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Duizenden Nederlanders gingen afgelopen vrijdag 27 juli naar buiten om - met wisselend succes - een glimp op te vangen van de langste maansverduistering van deze eeuw.

Zo ook in Pijnacker-Nootdorp. Door veel sluierbewolking was het spektakel niet overal in Nederland zichtbaar. Met name laag aan de horizon was de bloedmaan nauwelijks te zien. Later in de avond, toen de maan hoger kwam te staan en ook iets minder werd verduisterd, werd het beeld spectaculairder. Wie geduldig was, werd toch nog beloond. Zo kon Jerry Mallee uit Zoetermeer nog net de laatste minuut van de complete bloedmaan fotograferen!

Om 23.14 uur zichtbaar
De maan kwam om 21.30 uur op en de volledige maansverduistering was op het hoogtepunt om 22.22 uur. Om 23.14 uur (rond tijdstip foto) was de volle maansverduistering weer voorbij. Met één uur en drie kwartier was het de langste maansverduistering van deze eeuw. Bij een zonsverduistering is de zon niet zichtbaar, bij een maansverduistering is de maan dat wel, ondanks dat de maan wordt afgeschermd door de aarde. Hij kleurt rood, omdat het licht van de zon wordt afgebogen in onze dampkring, in de richting van de maan. Doordat de maan rood kleurt, wordt het fenomeen ook wel 'bloedmaan' genoemd.

De laatste glimp rond 23.29 uur. Foto: Jerrold Mallee
Ook rond 23.29 uur: nu bijna verdwenen. Foto: Jerrold Mallee
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant