(foto: Denise Quik)
(foto: Denise Quik)
Ingezonden

De beste weg lijkt een juridische...

Actueel 3.409 keer gelezen

De beste (juridische) weg over de omstreden houtstookinstallatie in het Pijnackerse glastuinbouwgebied omgeving Molenlaan/Blokweg e.d. lijkt een (noodzakelijke) uitspraak te worden van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, mogelijk met tussenkomst van de Stichting Adviesbureau Rechtspraak (Stab), mede naar aanleiding van het advies/standpunt van de onafhankelijke Commissie Behandeling Bezwaarschriften.

Daar kan dan ook een definitief oordeel geveld worden wat een houtstookinstallatie in juridische zin is. Met uiteraard eveneens antwoord op de vraag of er in de nieuwe gewenste situatie sprake is van een zelfstandige onderneming zoals de Commissie (momenteel) van mening is.

Is het een (bedrijfs)gebouw, is het een ander bouwwerk (bouwwerk, geen gebouw zijnde) en hoe hoog mogen de goot- en bouwhoogte dan zijn en wordt hieraan voldaan, is de gewenste "hout"stookinstallatie vergelijkbaar met een WKK-installatie (Warmte kracht Koppeling). Als die vergelijkbaarheid aan de orde is, dan is gelijk ook de conclusie dat deze nieuwe WKK NIET past binnen het bestemmingsplan. Volgens artikel 4.2.1 onder a van het bestemmingsplan "Oostland" mogen namelijk uitsluitend bestaande WKK's worden gebouwd. Een nieuwe WKK is dus strijdig is met de planregels en zou slechts eventueel kunnen met een afwijking van de planregels en via een omgevingsvergunning voor sowieso de Wabo*-activiteiten bouwen en strijdig gebruik (handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening). Dit vergt dan weer een nadere (ruimtelijke) belangenafweging en motivering. Ook komt dan nader aan de orde welke milieuonderzoeken allemaal nodig zijn en of de inhoud ervan de toets der kritiek kan doorstaan.

(*)Wabo = Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Jan Klink, Pijnacker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant