De huismus gooit roet in het eten van de houtstooktuinders. (foto: Denise Quik)
De huismus gooit roet in het eten van de houtstooktuinders. (foto: Denise Quik)

Commissie Bezwaarschriften zet streep door houtstookinstallatie

Actueel 3.185 keer gelezen

De onafhankelijke Commissie Behandeling Bezwaarschriften velt een vernietigend oordeel over het besluit van het College van B&W van Pijnacker-Nootdorp om een omgevingsvergunning te verlenen voor de houtstookinstallatie langs de Molenlaan in het tuinbouwgebied Pijnacker-Oost. Het advies luidt dat het college de vergunning niet moet verlenen.

Het hoofdargument is dat het bedrijf dat de houtstookinstallatie gaat exploiteren een zelfstandige onderneming die niet is aan te merken als glastuinbouwbedrijf en daarom niet in het bestemmingsplan past. Verder heeft het college nagelaten een akoestisch onderzoek te doen naar de geluidseffecten. De installatie is volgens de Bezwarencommissie aan te merken als een zogenoemde WKK-installatie. WKK betekent Warmte Kracht Koppeling: door verbranding van aardgas of hout wordt elektriciteit opgewekt met warmte als bijproduct. De redenering van het college was dat een geluidsonderzoek niet nodig was, omdat de paprikakwekerij die gebruik zou gaan maken van de warmte en de elektra van de houtstookinstallatie de twee bestaande WKK's tot stilstand zou brengen. Volgens de Bezwarencommissie is dit geen argument om het akoestisch onderzoek niet uit te voeren. Verder schrijft de Bezwarencommissie in een rapport van rond de twintig pagina's dat het College van B&W onderzoek moet laten doen naar het effect van de houtstookinstallatie op een kolonie huismussen die zich in de nabijheid van de geplande houtstookinstallatie bevindt. Onderzocht moet worden of de kolonie eventueel op zoek moet of kan naar een andere nestlocatie. De huismus is namelijk een beschermde vogel.

Het plan voor een houtstookinstallatie is ingediend door Stook BV, een bedrijf dat is opgezet door de ondernemers Dick Oosthoek, Kees Ammerlaan en Dirk van Buijtene. De eerste twee zijn paprikakwekers en eigenaren van Kwekerij Solanahof aan de Molenlaan. Medefirmant Dirk van Buijtene heeft een transportbedrijf is en is de man die het hout voor de installatie zou gaan aanleveren. Het zou gaan om schoon afvalhout vanuit onder meer de bouw. Hout dat anders de minder geavanceerde verbrandingsinstallatie van bijvoorbeeld de AVR in zou gaan.

Het is opvallend dat de heftige openbare discussie na het bekend worden van de plannen vooral ging om het vermeende vervuilende karakter van de installatie die een groot gezondheidsrisico zou inhouden voor de omgeving vanwege de uitstoot van fijnstof en rookgassen en dat de Commissie Bezwaarschriften daar nauwelijks over rept. In een enkele zin wordt gezegd dat het college daar nog eens naar zou kunnen kijken. De Bezwarencommissie hangt het hele verhaal op aan het feit dat de houtstookinstallatie niet als een verlengstuk van Paprikakwekerij Solanahof gezien moet worden, maar als een zelfstandige onderneming die ook zou kunnen functioneren zonder levering aan het paprikabedrijf. De commissie wijst er op dat de capaciteit van de houtstookinstallatie groter is dan wat het paprikabedrijf nodig heeft. De aanvragers van Stook BV hebben steeds gezegd dat de installatie in hoofdzaak bedoeld is voor het verwarmen van de twaalf hectare paprikakassen en dat de installatie later eventueel zou kunnen worden aangesloten op de zogenoemde 'warmterotonde' in de regio. Dat moet een netwerk worden van diverse al dan niet alternatieve energiebronnen. Die warmterotonde is nog volop in ontwikkeling en dit betreft een samenwerkingsverband van energiebedrijven, overheden en andere betrokken partijen. Het is een van de stappen in de terugdringing van aardgasgebruik en CO2-uitstoot.

Nog even terug naar het juridische aspect dat Stook BV een zelfstandig niet agrarisch bedrijf zou zijn: het is niet ongebruikelijk in de tuinbouw dat een kwekerij en een 'bijzonder' (niet standaard) energiebedrijf dat is opgezet vanuit die kwekerij in aparte BV's worden ondergebracht.

Hoe nu verder? Het College van B&W heeft kennisgenomen van het rapport van de Commissie Behandeling Bezwaarschriften, en van de verslagen van de hoorzittingen waarin meer dan 400 bezwaarschriften zijn behandeld, en gaat de houtstookaanvraag opnieuw in overweging nemen. In een kort persbericht schrijft de gemeente het volgende: "Het college waardeert de zorgvuldige wijze waarop de commissie bij het advies de belangen van alle betrokkenen heeft afgewogen en de grote betrokkenheid van onze inwoners. Belangrijk onderdeel van onze democratie is dat mensen bezwaar kunnen maken. Dat geeft ons de mogelijkheid de aanvraag en de verschillende belangen opnieuw te beoordelen." Het advies vormt voor het college aanleiding om het besluit ten aanzien van de vergunning opnieuw te beoordelen. Bij die heroverweging moet rekening gehouden worden met alle belangen. Uiterlijk 15 augustus 2018 neemt het college hierover een besluit, aldus het persbericht. De actievoerders tegen de komst van de houtstookinstallatie hebben juichend gereageerd op het advies van de Commissie Bezwaarschriften. Zij gaan er van uit dat het college het advies overneemt. De aanvragers zeggen desgevraagd dat de bal nu bij het College van B&W ligt. Zij zeggen er vertrouwen in te hebben dat het college de door de Bezwarencommissie gevraagde nadere informatie gaat verstrekken. Zij blijven onverkort van mening dat de gevraagde vergunning een voorziening cq bijgebouw van een tuinbouwbedrijf betreft – gericht op verduurzaming van de energievoorziening - en dat het als zodanig past binnen de bestemming glastuinbouw.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant