Dick van Bokkem was ooit commercieel manager bij een scheepvaartbedrijf, nu heeft hij een muziekbedrijf met tien koren.
Dick van Bokkem was ooit commercieel manager bij een scheepvaartbedrijf, nu heeft hij een muziekbedrijf met tien koren.

Vocaal Regionaal viert vijfjarig bestaan

Actueel 783 keer gelezen

Dick van Bokkem begon vijf jaar geleden met zijn bedrijf Vocaal Regionaal. De hoofdactiviteit is het oprichten, aansturen en in stand houden van zangkoren. Er zijn er nu in Zuid-Holland, Utrecht en Brabant in totaal tien actief.

Een van die koren zingt in Pijnacker. Dat is Turn Voices. Bij het jubileumfeest op zaterdag 2 juni traden alle koren op in het speciaal voor deze gelegenheid afgehuurde Hofplein theater in Rotterdam. Om er een beetje positieve wedstrijdspanning in te brengen, had Dick van Bokkem wat prijsjes uitgeloofd voor de best presterende koren. De koren werden beoordeeld door een professionele vakjury. En warempel viel Turn Voices in de prijzen. Een knappe prestatie voor een pop/musicalkoor dat nog geen twee jaar bezig is. Dick van Bokkem (63) was eerst actief bij een ander 'zanginstituut' maar vijf jaar terug besloot hij zijn eigen weg te gaan. In aanvang wilde hij een impresariaat opzetten waar je artiesten kunt boeken, maar dat bleek best lastig. Daarom ging Dick zich richten op het opstarten van popkoren. Dick is tevreden over de voorbije vijf jaar. "We hebben tien koren tot stand kunnen brengen die allemaal worden geleid door deskundige en motiverende coaches die goed opgeleid zijn. Voor het merendeel zijn het mensen met een conservatoriumopleiding.

De bedoeling van de koren is lekker zingen en gezelligheid. We hebben een uitgebreid repertoire van pop- en musicalsongs vanaf de jaren zestig tot nu. Van Queen tot The Beatles en van ABBA tot Krezip en musicalsongs uit bijvoorbeeld Hair, Evita of Miss Saigon. We werken niet met bladmuziek maar met MP3-oefenbestanden en teksten waarmee de koorleden thuis rustig kunnen oefenen, nadat ze zelf een keuze voor een stemgroep hebben gemaakt. We zingen dus op gehoor en uiteindelijk uit het hoofd. Dat komt de samenzang en de eenheid en de presentatie van een koor ten goede. Het voordeel is ook dat juist mensen die geen noten kunnen lezen volop en voluit mee kunnen doen." Vocaal Regionaal telt nu tien koren. Daar mogen er de komende jaren best nog wat bij komen maar ook weer niet te veel. De organisatie moet te behappen blijven, zegt Dick die zelf ook van zingen houdt en als tenor of bas een breed repertoire beheerst. Zelf meezingen in een of meer koren is er niet bij. Dick heeft het druk genoeg met de totale organisatie rondom de koren.

"Koorleden bij Vocaal Regionaal komen om te zingen. Als bijvoorbeeld een coach ineens ziek is of om een andere reden verhinderd is wordt dat door de organisatie opgelost. Soms moet hier of daar een klein brandje worden geblust. We proberen alles zo goed en rimpelloos mogelijk te laten verlopen en als er problemen zijn, lossen we die zo snel mogelijk op." De koren bestaan vooral uit vrouwen terwijl het toch echt de bedoeling is om ook mannen te interesseren om mee te doen. "Alleen al voor de klankkleur van een koor is het mooi als er ook mannen meezingen. Sommige koren hebben wat mannen maar andere bestaan louter uit vrouwen. Als het niet anders is, dan houdt het even op, maar we blijven de komst van mannen promoten." Er zijn thans popkoren of pop- en musicalkoren. Turn Voices in Pijnacker zingt pop en musical, onder leiding van Merel Moelker, een enthousiaste en heel deskundige coach, die er snel een goed koor en een leuke groep van gesmeed heeft, samen met de plusminus 35 deelnemende vrouwen. Dick van Bokkem: "Dit koor is in Delfgauw begonnen en een half jaar geleden naar Pijnacker verkast. Iedere dinsdag repeteert het koor in de bibliotheek aan de Julianalaan en dat blijkt een prima locatie. Het koor is heel gretig, leergierig en gemotiveerd om het steeds weer beter te doen qua zang, choreografie, uitstraling, presentatie, enzovoort. Het is gewoon leuk om te zien hoe zo'n koor zich ontwikkelt tot wat ik dan noem: een goed georganiseerde bende. Je ziet die vrouwen gewoon samen genieten." Je kunt op elk moment lid worden van de koren van Vocaal Regionaal en in termijnen betalen. Er wordt het hele jaar wekelijks gezongen met uitzondering van de schoolvakanties en de maanden juli en augustus. Zie voor meer informatie en aanmelding de site: www.vocaalregionaal.nl of www.turnvoices.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant