Foto: Martijn Mastenbroek
Foto: Martijn Mastenbroek

Fonteinkruid oorzaak ellende Dobbeplas

Actueel 4.621 keer gelezen

Naar aanleiding van gemelde gezondheidsklachten (jeukende bulten) ná het zwemmen in de Dobbeplas heeft Delfland extra onderzoek ingezet om de oorzaak hiervan te achterhalen. Als eerste en meest voor-de-hand-liggende optie is gefocust op het fenomeen 'zwemmersjeuk'.

Onderzoek wees uit dat er geen parasieten aanwezig waren die 'zwemmersjeuk' veroorzaken. Ten tweede is onderzocht of de groenalg Gonyostomum semen die vorig jaar gelijkwaardige klachten teweeg bracht, de veroorzaker was. Deze bleek echter in de gehele plas niet aan te tonen. 

Na uitgebreid verder onderzoek op de gehele Dobbeplas lijkt de bron van de gemelde jeukbulten nu toch gevonden te zijn. In de gehele plas komt de submerse waterplant Fonteinkruid voor. Op deze waterplant zijn zeer grote hoeveelheden van de blauwalg Gloeotrichia natans waargenomen. De alg manifesteert zich als geleiachtige bolletjes op het Fonteinkruid. Van de aangetroffen blauwalg is bekend dat deze huidirriterende stoffen (dermatoxines) kan produceren. Vanwege het karakter van de blauwalg én het abundante voorkomen ervan is het zeer aannemelijk dat de blauwalg Gloeotrichia natans de jeukende huidklachten heeft veroorzaakt bij de zwemmers.

De eerder afgegeven waarschuwing blijft van kracht. Delfland gaat het gedrag van de blauwalg op de fonteinenkruiden de komende weken verder monitoren. Berichtgeving hierover volgt in een later stadium.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant